Nicolae NEGRU // Azi vom afla câte ceva
Două persoane, Vladimir Plahotniuc și Vladimir Socor, au schimbat, săptămâna trecută, perspectiva noastră asupra scenei politice din Republica Moldova.
Plahotniuc iese din umbră
Plahotniuc, care, după o absență îndelungată, teatrală, a anunțat că PD invită PSRM la discuții, fiind dispus să o voteze pe Ziniaida Greceanîi la postul de președintă a Parlamentului, punându-i pe socialiști, cel puțin aparent, în dificultate, deși nu este exclus că în culise s-a ajuns deja la o înțelegere cu Dodon, a produs o „surpriză" așteptată. Liderii PAS și PPDA s-au pomenit dintr-odată în afara jocului, într-o lumină nefavorabilă. Jurămintele de nealiere, inflexibilitatea, zbaterea lor de până acum de a obține, cu ajutorul socialiștilor, toată guvernarea arată utopică, nu fără cusur din punct de vedere profesionist.
La loc!
Socor, care este un analist dintre cei mai informați în spațiul post-sovietic, a declarat, pentru Radio „Europa Liberă", că ar exista o înțelegere între Moscova, Bruxelles și Washington (înțelegere care s-ar confirma prin venirea sincronă a reprezentanților acestora la Chișinău), realizând o idee mai veche precum că miorița moldavă (Republica Moldova) trebuie să pună batista pe țambalul integrării europene și să se aciueze cuminte în zona nimănui. Aceasta pentru că, din punctul de vedere al lui Socor, Republica Moldova nu oferă niciun „avantaj geopolitic" nimănui, nici chiar Rusiei, că toți acești trei jucători nu-și doresc nimic de la Republica Moldova, decât „liniște".
Ursul (Putin), care s-a zbuciumat să oprească semnarea de către Republica Moldova (și Ucraina) a Acordului de Asociere cu UE, ca nu cumva „miorița moldavă" să se pună la adăpostul UE, a câinilor NATO, este preocupat astăzi doar de Ucraina, crede Socor. Deși dorința tainică, de până la 2014, e pe cale de a i se împlini, chiar cu ajutorul „păstorilor" (UE și SUA) care au obosit să-i poarte de grijă mioriței și vor să se spele pe mâini, ursul se va abține să o înhațe, căci suferă de indigestie din cauza Ucrainei. Oare? Nu e naiv și riscant să credem așa ceva?
„Dezoligarhizarea” nu e o prioritate
Firește, în condițiile existenței unei asemenea triple alianțe „situaționale", o guvernare PD-PSRM e cea mai „logică", mai potrivită pentru echilibrul geopolitic dorit, „dezoligarhizarea" nu mai e o prioritate, ba chiar un impediment, iar strategia „proMoldova", care răspunde perfect unor interese înguste și viziuni limitate, colhoznico-pastorale, nu mai pare să fie rezultatul unui calcul electoral simplist, întâmplător.
O guvernare proeuropeană „autentică", bătând mereu la ușa UE, ar deranja prea mult, ar strica în cazul dat jocul ruso-occidental în Republica Moldova. Astfel, ipoteza că Maia Sandu și Andrei Năstase sunt duși de nas, împinși pe o pistă falsă de unii sfătuitori, inclusiv externi, nu mai pare imposibilă. Ar fi interesați unii occidentali ca Blocul „ACUM" să nu preia puterea, ca Republica Moldova să nu aibă o guvernare proeuropeană? Sună monstruos, nu-i așa?
„Clasă nouă” sau „idioți utili”?
Dar cum să li se spună unor visători: nu mai visați, Republica Moldova rămâne dincolo de zidul UE? În acest caz, e firesc să li se recomande Maiei Sandu și lui Andrei Năstase să nu se grăbească să intre la guvernare: strugurii sunt acri, nu sunteți încă pregătiți, protejați-vă valorile și principiile... Într-adevăr, nu sunt pregătiți, dar așa e în politică, se intră la guvernare din mers, cum a făcut PCRM, în 2001, surprins de rezultatele alegerilor. Șansa ar putea să nu mai vină, peste patru ani situația ar putea fi complet alta... Nu au senzația Maia Sandu și Andrei Năstase că sunt folosiți, că rolul lor e pe muchie, între politicieni de „clasă nouă" și „idioți utili"?
Rezultatul e același
Dacă însă informația lui Socor e greșită, atunci o alianță PD-PSRM nu mai pare atât de logică. În orice caz, nu mai logică decât opinia că Dmitri Kozak nu poate da mâna cu Plahotniuc, care e urmărit penal în Rusia. Unii acumiști exprimă certitudinea că Dmitri Kozak vine să-l înlăture pe „coordonator" de la guvernare, „blagosolovind" alianța PSRM-ACUM. Faptul în sine de a-l vedea pe Kozak în rolul de salvator nu e un pic halucinant?
Rezultatul mariajului acumist-socialist, deși mai puțin „logic", va fi cam același: batista pe țambalul integrării europene și rămânerea în „zona gri", cu singura diferență că Plahotniuc (sau alt oligarh) va conduce din umbră, căci așa e regula jocului într-o zona a nimănui, nu-i așa. Rămâne să vedem dacă Bruxelles și Washington cred și ei ca Maia Sandu că Putin (cu Dodon) este un rău mai mic decât Plahotniuc. Azi s-ar putea să aflăm câte ceva...
Sursa: Ziarul Național