Nicolae NEGRU // O alianță PAS-PSRM nu e nici măcar monstruoasă
„Intrăm într-o etapă pe care o putem numi „dezoligarhizarea veselă”. O alianță PAS-PSRM nu e nici măcar monstruoasă, căci o alianță „monstruoasă” poate fi funcțională, pe când șanse ca aceasta să se constituie și să funcționeze sunt minime, dacă, firește, Maia Sandu și deputații ei au fost sinceri până acum. Pasul ei pare obsesiv, a unui zombi, mai mult stupid, mai mult neprofesionist, decât curajos. E ca și cum o călugăriță ar anunța că se mărită cu un ateu, adept al iubirii libere. Sau viceversa”, comentează editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, decizia PAS de a sprijini un spicher din partea PSRM.
Potrivit lui Negru, dezamăgește faptul că o asemenea decizie controversată, riscantă, cu potențial „toxic”, a fost votată unanim: „Doar o singură persoană, din 47 membri ai Consiliului Național Politic, și-a exprimat un alt punct de vedere. Credeam că Maia Sandu a format un partid european, acum ne trezim că acesta este unul „ruginit”, de tip PCUS”.
Nicolae Negru admite că Maia Sandu a făcut acest pas pentru a-i pune în dificultate pe socialiști, dar crede că sunt șanse mai mari ca PSRM să realizeze acest lucru.
„Dacă Maia Sandu a făcut acest PAS cu scopul de a-i pune în dificultate pe socialiști, iarăși nu a gândit bine, căci posibilitățile socialiștilor de a o pune în dificultate și a o face să renunțe sunt mult mai mari. Votarea Zinaidei Greceanîi în funcția de președintă a Legislativului e condiția obligatorie, dar nu singura pe care va trebui să o îndeplinească PAS. Dacă se va ajunge la formarea Guvernului, Maia Sandu va trebui să-și asume și celelalte condiții stabilite de Consiliul Republican al PSRM, de care pasiștii au făcut abstracție. În special, legea privind statutul de limbă de comunicare interetnică pentru limba rusă, adică legiferarea unui rol secund pentru limba română, anularea legii antipropagandă, revenirea la împuternicirile avute de președinte înainte de alegerile prezidențiale din 2016, dar și numirea unor miniștri socialiști la Externe, MAI, Apărare și Reintegrare”, menționează Negru.
De asemenea, editorialistul nostru este convins că un guvern votat de socialiști va trebui să funcționeze sub îndrumarea lui Dodon și „să atârne pe perete harta Moldovei din 1780, dăruită lui Dodon de Putin, să accepte și regretul lui Dodon că, în 1812, Rusia nu a ocupat întreaga Moldovă”: „Și, firește, să se împace cu acțiunea de rupere a hărții României. La fel, guvernul respectiv va trebui să adopte o poziție vagă în ce privește apartenența Crimeii, supărând Kievul, și să salute, de la tribuna ONU, prezența trupelor ruse pe teritoriul R. Moldova”.
Gestul Maiei Sandu și al colegilor săi denotă o „înțelegere superficială” a modului în care funcționează statul și oligarhia, a adăugat Negru. „De la recunoașterea caracterului capturat al statului până la eliberarea sa e o cale de parcurs. Schimbarea procurorului general înseamnă prea puțin într-o societate unde mita nu este considerată corupție, decât atunci când se referă la altcineva. Plahotniuc nu e primul și nici ultimul care folosește banii pentru a obține influență și putere”.
Întrebat cum crede că va proceda Andrei Năstase, partenerul Maiei Sandu în alegerile parlamentare, Nicolae Negru a spus: „Năstase se pomenește într-o situație jenantă, când refuzul de a o urma pe Maia Sandu poate fi interpretat ca o cramponare de funcție. În cadrul blocului se produce un dezechilibru, unul dintre capi va fi superior celuilalt. Aceasta va genera inevitabil tensiuni între PAS și PPDA, chiar dacă, se poate presupune, PAS îl va sprijini pe Năstase în alegerile pentru funcția de primar al Chișinăului”.
Sursa citată vede și o parte bună a evenimentului de ieri, când PAS a decis să voteze un președinte de Parlament al PSRM, pentru ca ulterior să poată fi învestit un guvern condus de Maia Sandu.
„Vestea bună e că suntem mult mai aproape de un deznodământ, se taie „nodul gordian”, iar dacă Maia Sandu e și ea din același aluat ca Dodon, vom evita alegerile anticipate. În caz că PPDA refuză să urmeze PAS-ul, Maia Sandu își poate verifica încă o dată „flexibilitatea”, invitând în alianță Partidul „ȘOR”. Odată ce pentru ea nu există „principii și valori”, dacă ea crede că poate efectua „dezoligarhizarea” cu Dodon, pe care l-a numit, nu o singură dată, „omul lui Plahotniuc”. De ce nu ar fi bun și Șor? Ar fi o „dezoligarhizare” veselă, sub îndrumarea lui Plahotniuc. Obsesia ei ar lua o formă pe potrivă”, a conchis editorialistul nostru.