Editorialistul DESCHIDE.MD, Petru Bogatu a redat într-o postare pe pagina sa de Facebook o întâmplare dintr-un troleibuz din capitală, care denotă stare de spirit în societate privind limba vorbită și identitatea. Redăm mai jos întreaga postare a editorialistului nostru.

- Eu am abonament.
- Ne poneal.
- V-am spus că am un abonament de călătorie cu troleibuzul, iată îl țin în mână, puteți să-l vedeți.
- Govorite, pojaluista, na russkom, ia ne znaiu moldavskogo.
- Dar eu nu cunosc rusa, pot vorbi cu dumneata în franceză, numai că, prestând servicii publice, aveți obligația să vorbiți în limba de stat
- A cto vî ukazîvaete konduktoru na kakom iazâke emu govoriti, vî șto poliția nravov?
- Doamna aceasta are dreptate, lăsați-o în pace, conductorul este obligat să vorbească în limba română. 
- La noi îi Moldova, aici îi limbă moldovenească, nu română, cine vorbește româna să se ducă în România.
- Mai ușor, domnule, nu alungați oamenii din țară, dați-vă seama сe vorbiți.
- A cito mne ukazîvaiut ha kakom iazîke mne govoriti, moi predki zdesi jivut uje 200 let.
- Și în 200 de ani n-ați reușit să învățați limba română?

Cu acest schimb de replici acide, ieri seara, la Chișinău, în ajunul Sărbătorii Naționale a Limbii Române, s-a declanșat o adevărată bătălie. Din vorbă în vorbă, zeci persoane care nu se conoșteau până atunci au ajuns să se dușmânească și să se blesteme.

Lupta s-a dat nu pe Câmpul Pâinii, nu în piață sau în stradă, ci în troleibuzul nr 4. Într-o rablă de autovechicul hodorogit, construit încă, probabil, în anii ”zastoiului” lui Brejnev, zeci de persoane și-au dat frâu liber unor nemulțumiri și anipatii refulate în subconștient.

Am fost martorul unei scene horror. Nerespectarea legislației linvistice a fost ca o scânteie care a provocat o explozie de resentimente umane.

Mulțimea, înghesuită într-un salon neîncăpător pentru cele peste 100 de persoane urcate la bord, s-a șicanat, s-a înbrâncit și s-a înjurat în voie, fiecare găsind în această ceartă și hărmălaie generală un prilej pentru a-și vărsa năduful peste aproapele său. Pentru că, din cauza aglomerației, nu era posibil să-ți vezi oponentul, pasagerii reacționau prompt și malițios preponderent la replicile altora, ceea ce îi întârâta pe unii până peste poate, deoarece este mai ușor să apostrofezi pe oricine nu te privește în ochi.

Troleibuzul nr 4 a fost ieri globul de cristal care a dat în vileag starea de spirit din Republicii Moldova. Deruta identitară trezește frustrare, neîncredere, suspiciune și ură reciprocă.