Summitul normand este succesul personal al lui Volodimir Zelenski ca tânăr politician, însă este un rezultat nul pentru Ucraina. Cu toate acestea, succesul constă cel puțin în faptul că naivitatea și incompetența echipei tinere ce se află la cârmă nu a împins Ucraina spre un dezastru. Evident, liderii Franței, Germaniei și Rusiei se așteptau să vadă la Paris un alt Zelenski. Isteria cu privire la faptul că președintele ucrainean neexperimentat va ceda pozițiile ucrainene la întâlnirea normandă se răspândea mai mult de o lună. A existat oare un motiv pentru emoții? Cu siguranță! Însă „Zelenski e bravo, așa a comentat ministrul Afacerilor Interne, Arsen Avakov, pentru jurnaliști care au așteptat zece ore conferința de presă. Cu toate acestea, luând în considerare realitățile ucrainene, Zelenski nu prea a avut de ales.

În timp ce președintele Ucrainei Volodimir Zelenski se afla a Paris la negocierile normande în formatul celor patru, la Kiev se desfășura un protest din această cauză. Activiștii, fiind pregătiți pentru cel mai rău scenariu, deja își închipuiau fuga lui Zekenski în Rostov. Activiștii au urmărit Summit-ul normand pe un ecran mare de pe peretele oficiului lui Zelenski. Eșecul lui Zelenski ar fi putut avea consecințe tragice pentru toți. Însă, rezultatul zero pentru țară sa adeverit a fi benefic pentru președinte.  

Ce s-a întâmplat de fapt la Paris? Cum să înțelegem rezultatele negocierilor, când, în același timp, ucrainenii se bucură de o izbândă”, iar rușii trâmbițează despre o „victorie diplomatică”? Chestia este însă faptul că cele două părți pur și simplu nu s-au înțeles, nici cu privire la pașii reglementării conflictului, nici cu privire la tranzitul de gaze. În comunicatul comun al liderilor Formatului normand se vorbește despre faptul că părțile salută încetarea completă a focului până la 31 decembrie și cheamă la efectuarea schimbului de prizonieri, la lărgirea competențelor Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE, șamd. La general, documentul consolidat angajamentele Înțelegerilor de la Minsk.  

Dar, diavolul se ascunde în detalii. În pofida declarației comune, în realitate părțile au viziuni contradictorii. Volodimir Zelenski a a spus că Ucraina întâi de toate cere întoarcerea controlului asupra graniței și punerea chestiunilor de securitate deasupra celor politice. Președintele rus a insistat asupra realizării Înțelegerilor de la Minsk: întâi alegerile, apoi granița. Pe lângă acestea, președintele rus a îndemnat Ucraina să meargă la negocieri directe cu rebelii, continuând tema „noi nu suntem acolo”. 

Cu toate acestea, Volodimir Zelenski nu s-a lăsat devorat, iar Vladimir Putin în mod evident era în toane rele la Paris. La întoarcerea în Rusia, stăpânul Kremlinului nu s-a mai ținut în frâie. Putin s-a indignat de nedorința părții ucrainene de a-i administra pe rebeli. Este vorba iarăși de problema graniței, și la general,  președintele rus a avut doar critici la adresa lui Zelenski. 

Liderii Franței, Germaniei, Ucrainei și Rusiei au căzut de acord asupra să organizeze o întâlnire peste patru luni. Este greu să spui cu siguranță, dacă va avea loc un nou summit, însă aceste patru luni vor fi deloc ușoare pentru Ucraina. În cel mai bun caz va avea loc schimbul de prizonier. În perspectivă, Ucraina ar urma să-și diminueze din optimism. Nu poți să rezolvi o problemă fără a spune numele celui care a creat această problemă. Din acest punct de vedere, Formatul normand este un punct mort. Iar faptul că Zelenski l-a privit pe Putin în ochi este prea puțin.