Comentatorii politici susțin că decizia Departamentului de Stat al SUA de a nu-i mai prelungi viza de călătorie a fostului lider democrat Vlad Plahotniuc este una așteptată și este un semnal bun pentru R. Moldova. Totodată, analiștii subliniază faptul că acest lucru nu este meritul unor lideri politici de la Chișinău, care și-au asumat această decizie ca fiind un rezultat în urma acțiunilor lor.

Analistul Nicolae Negru decizia Departamentului de Stat al SUA vorbește despre faptul că Plahotniuc a fost implicat în furtul miliardului.

„Este un semnal bun pentru R. Moldova, mai cu seamă pentru cei care vor dori să repete isprava lui Plahotniuc. Aici are dreptate Maia Sandu, când se referă la Dodon că are „apucături” de oligarh. Dar sunt și alții care din umbră procedează exact așa ca Plahotniuc. Pe de altă parte, asta vorbește despre faptul că Plahotniuc totuși a fost implicat în furtul miliardului, așa cum figura și în raportul Kroll. El credea că atât de bine s-a „camuflat” că nu mai poate fi descoperit, iar jucând această carte geopolitică va reuși să-i ducă de nas pe partenerii noștri strategici: SUA, UE și România. Se dovedește că, cu hoții nu vrea să aibă nimeni de-a face. Chiar dacă ocupi din punct de vedere strategic o poziție corectă, asta nu înseamnă că trebuie să furi, să subminezi democrația, instituțiile democratice din R. Moldova”, a comentat Nicolae Negru pentru DESCHIDE.MD.

Vezi și: Probleme pentru Plahotniuc în America. Declarația Departamentului de Stat al SUA

Analistul este de părere că această decizie a SUA nu este meritul liderilor politici din R. Moldova, iar soarta lui Plahotniuc ar putea s-o urmeze mai multe persoane.

„Cu tot respectul, dar nu e meritul lor. Departamentul de Stat al SUA nu de Maia Sandu a ascultat atunci când s-a luat această decizie, ci de interesele SUA și de anumite principii de politică pe care le promovează statele unite. Nu joacă SUA în favoarea cuiva, a unui politician. Asta dovedește că Vlad Plahotniuc a fost implicat în furtul miiardului. Asta ar dovedi în modul indirect că ceea ce scrie în raportul Kroll 2, despre persoanele care figurează acolo, inclusiv unele care au fost eliberate, trebuie să gândească și ele că le va ajunge rândul. E adevărat că nu sunt de kalibrul lui Plahotniuc, iar faptul că ar putea să nu fie anunțat public, asta nu înseamnă că nu li se va permite să intre în SUA”, a adăugat comentaorul.

Vezi și: Reacția Maiei Sandu la declarația SUA care-l vizează pe Plahotniuc

Totodată, analistul Anatol Țăranu susține că decizia SUA a fost una așteptată, iar Plahotniuc a devenit vulnerabil în fața Justiției. Decizia respectivă ar putea provoca căutarea lui prin intermediul Interpol.  

„Era o decizie așteptată. Până la urmă SUA trebuia să reacționeze, având în vedere că s-a aciuat un timp pe teritoriul SUA, iar opinia publică din R. Moldova, în unanimitate privea această ședere al lui în SUA cu ochi foarte critici. Din acest punct de vedere decizia a fost pe potriva așteptărilor. Cel mai important este faptul că Plahotniuc practic este absolvit de acea acoperire pe care o avea, una aparentă, din partea SUA și acuma el devine extrem de vulnerabil în fața justiției și pe linia Interpolului. Acuma pot începe niște acțiuni de căutare a lui Plahotniuc și această decizie vor pune în funcțiune mecanismele Interpolului”, a comentat Anatol Țăranu pentru DESCHIDE.MD. 

Potrivit analistului, meritul deciziei SUA nu este al politicienilor moldoveni, pentru că decizia a fost determinată de factorii internaționali.

„Politicienii încearcă să-și asume merite pe care nu le merită. E o chestie absolut firească. În opinia publică există o înțelegere perfectă despre cine au fost cei care au determinat soarta lui Plahotniuc. Factorul internațional este cel care i-a determinat soarta”, a conchis Anatol Țăranu. 

Vezi și: Dodon comentează pentru TASS declarația Departamentului de Stat al SUA care îl vizează pe Plahotniuc