Ovidiu Nahoi / COVID-19, în faza războiului ideologic: troli și idioți utili
A făcut ceva carieră în mediul online o declarație a președintelui sârb Alexandr Vucic, care a acuzat Uniunea Europeană că nu a ajutat țara sa în criza coronavirusului. ”Uniunea Europeană este o poveste frumoasă, însă doar China poate ajuta!” , a clamat președintele de la Belgrad. Mulți s-au grăbit să distribuie spusele liderului sârb, adesea fără a face economie de comentarii admirative. Dar lucrurile sunt un pic mai complicate.
Mai întâi de toate, să observăm că președintele sârb tocmai a făcut o alegere strategică în sensul opus Uniunii Europene. În octombrie anul trecut, Serbia a aderat la Uniunea Economică Eurasiatică, alături de Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și, mai presus de toate, Rusia.
Ar fi trebuit, așadar, ca Serbia să aștepte sprijin în primul rând de la partenerii ei din Est.
La fel de adevărat, Serbia este legată de Uniunea Europeană printr-un acord de comerț liber și negociază de ani buni aderarea. Dar UE nu are relații oficiale cu Uniunea Eurasiatică și a exprimat adesea îndoieli de ordin securitar și juridic în legătură cu această organizație. Deocamdată, până la o eventuală finalizare a negocierilor cu Uniunea Europeană, care va presupune o alegere fermă între cele două blocuri, opțiunea Serbiei este Rusia.
Dar ar trebui să privim declarația președintelui sârb într-un context chiar și mai larg.
Această criză nu este doar despre medicină sau despre consecințele economice, este și prilejul unei ciocniri ideologice.
Regimul autoritar chinez a ascuns inițial amploarea problemei, ceea ce a ajutat virusul să se extindă la scară globală, cu toate măsurile draconice pe care le-a luat ulterior.
Acum, când China se află pe partea descendentă a crizei, iar Europa se pregătește pentru ce-i mai rău, Beijingul a pornit o amplă operațiune de PR, constând în trimiterea de ajutoare.
Operațiunea nu este menită doar să facă uitate greșelile inițiale ale Chinei în gestionarea epidemiei. Este și un răspuns la criticile adresate regimului autoritar, făcut răspunzător pentru propagarea virusului în întreaga lume. Ceea ce Partidul Comunist și Xi Jinping, cătuia tocmai i-a fost acordată puterea pe viață, nu pot accepta.
Rusia este la rândul ei puternic implicată în operațiuni de dezinformare, pentru a semăna confuzie și neîncredere printre cetățenii europeni , după cum au dezvăluit recent documente ale Comisiei Europene.
Declarația liderului sârb, aliat al Rusiei, urmează un narativ larg utilizat de propaganda rusă: Uniunea Europeană este o construcție în care statele bogate le subjugă pe cele sărace, le storc de bogății și nu le sprijină la nevoie.
Or, în această perioadă de criză, statele europene n-au avut cum să se ajute între ele, din simplul motiv că materialele le lipseau tuturor. Politicile de sănătate aparțin statelor membre, iar instituțiile europene nu au nicio putere în acest domeniu. De-abia în ultimele zile, statele membre au început să coopereze, și asta chiar la îndemnul liderilor de le Bruxelles. Fără îndoială că președintele sârb știa toate acestea.
Dar cum rămâne cu distribuirea mesajelor? Există publicații a căror misiune chiar asta este . Unele sunt legate direct de Kremlin, precum Sputnik. Altele promovează idei extremiste, antirueopene și fundamentalist-religioase. Ele văd în această criză prilejul de a-și crește influența.
Sunt apoi trolii, conturile false care distribuie articolele otrăvite pe rețelele sociale. Dar sunt și mulți oameni cinstiți care distribuie astfel de mesaje pur si simplu pentru că le plac sau le consideră interesante.
În limbajul artizanilor propagandei, li se spune ”idioți utili”. Expresia nici nu mai are nevoie să fie explicată.
Sursa: rfi.ro