Nicolae Negru: Guvernul trebuie să revadă decizia CCM și să corecteze lucrurile
Analistul Nicolae Negru consideră că guvernarea trebuie să revizuie decizia de astăzi a CC și să corecteze lucrurile. În opinia analistului, prin asumarea răspunderii Guvernului s-a dorit camuflarea unor intenții și s-a dorit trecea în mod clandestin a măsurilor din legea privind angajarea de răspundere a Guvernului pentru modificarea Legii Bugetului de stat pentru anul 2020.
„CC a depistat că întreaga lege e neconstituțională. Acuma Guvernul trebuie să se uite în decizia CC, să vadă ce anume a fost încălcare în procedura încălcării răspunderii și să corecteze lucrurile. Pe urmă va fi evident, că acele articole despre care vorbește opoziție ele nu sunt niște măsuri urgente pentru susținerea cetățenilor în timpul stării de urgență. Ele ar putea avea alt scop. Poate că această asumare de răspundere ar putea avea scopul camuflării acelor 3 articole despre care vorbește opoziția, o manevră de camuflare a adevăratelor intenții. În cazul de față, Guvernul s-ar putea nici să nu adopte din nou aceste măsuri, să le lase la o parte. S-ar putea să vină în Parlament cu măsuri necesare care trebuiesc discutate și cu participarea opoziției. Ei zic că opoziția nu conlucrează, da pe de altă parte ei au înlăturat opoziția de la acest proces legat de luarea deciziilor legate de pandemie. Ei vor consolidare cu guvernarea, dar de altă parte dau cu piciorul în opoziție, e fariseism.
Ei știind că opoziția nu va merge pe linia de moțiune de cenzură, au profitat de acest lucru și au băgat în carul cu fân niște lucruri pe care au vrut să le treacă în mod clandestin aceste legi. Aici opoziția a procedat corect, a mers la Curtea Constituțonală și acum nu se poate să se încerce să se speculeze, cum specula guvernarea că opoziția estede vină că aceste măsuri urgente n-o să ajungă la cetățeni”, a comentat Negru pentru DESCHIDE.MD.
Amintim că, Curtea Constituțională a admis sesizările deputaților din opoziție cu privire la proiectul de lege privind angajarea de răspundere a Guvernului pentru modificarea Legii Bugetului de stat pentru anul 2020. Astfel, magistrații Înaltei Curți au considerat că realocarea a peste 810 milioane de lei, dar și mai multe înlesniri vamale și fiscale sunt ilegale. Deputații din partea fracțiunilor PAS, PPDA, „Pro Moldova”, dar și parlamentarul neafiliat Alexandr Oleinic, au depus 5 sesizări la Curtea Constituțională împotriva modificărilor Legii Bugetului de stat pentru anul 2020 pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea.
Detalii: Curtea Constituțională: Angajarea răspunderii Guvernului Chicu, neconstituțională