Cristian Hrițuc // În politică nu poți doar să ceri, mai trebuie să și oferi!
Alegerile prezidențiale care bat la ușă au prins opoziția extrem de fragmentată. Supărările, tensiunile și eșecurile avute de-a lungul timpului și-au spus cuvântul. Vedem deja că există candidați ai partidelor pro-europene care intră în luptă. Nu s-a reușit formarea unui ”bloc” anti-Dodon, iar acest lucru va duce inevitabil la momente delicate, atât în timpul campaniei cât și după terminarea acesteia.
Înlăturarea lui Dodon din funcție trebuie să fie obiectivul oricărui partid pro-european. Președintele moldovean a dovedit, în toți acești, ani că este doar un bufon trist, care promite multe, dar nu este în stare să realizeze nimic. Dacă dai la o parte acțiunile de PR nu rămâne nimic. Nici pe linia externă, nici pe cea internă. Nu a fost capabil să valorifice nici măcar relația cu Putin. În afară de poze și discursuri savuroase, moldovenii nu au simțit niciun ajutor concret de la Moscova.
În vest, Dodon a fost imediat blocat, după ce s-a realizat că este un politician care nu respectă angajamentele făcute. Răsturnarea guvernului Sandu a însemnat pentru cancelariile occidentale semnalul că Dodon e un mincinos, care una spune și alta face.
Izolarea în care a ajuns Republica Moldova i se datorează lui Dodon.
În plan intern, Dodon a demonstrat că poate primi ”kuliokul” cu bani și cam atât. Proasta guvernare i se datorează în mare măsură. Chicu este doar o marionetă, care execută ordinele. Oricât ar vrea să se dezlipească Dodon de premierul său, nu poate. Criza li se datorează în egală măsură și stăpânului și marionetei sale.
Acestea sunt doar o parte din motivele pentru care opoziția trebuie să îl învingă pe Dodon în alegeri. Este imperios necesar pentru dezvoltarea Republicii Moldova să facă acest lucru.
Însă, după cum merg lucrurile în acest moment, se pare că opoziția va avea mari probleme în atingerea acestui obiectiv.
Este momentul ca toți liderii opoziției să devină raționali. Nimeni nu va reuși fără un joc de echipă. Chiar dacă Maia Sandu este prima clasată, conform sondajelor, trebuie să înțeleagă că va avea nevoie de toți liderii opoziției în turul doi. Nu se poate baza doar pe faptul că electoratele partidelor de opoziție vor vota automat cu ea. Nu trebuie uitată experiența alegerilor de la primăria Chișinău, când opoziția a pierdut pentru că liderii acesteia au tratat cu dispreț unioniștii.
Întotdeauna există orgolii la mijloc, întotdeauna există interese diferite la mijloc, există viziuni diferite, dar liderii opoziției trebuie să dea dovadă de rațiune și maturitate.
Prima care trebuie să dea semnalul în acest sens este Maia Sandu. Ea va avea nevoie de toate voturile pro-europenilor pentru a-l învinge pe Dodon. Nu poți să le ceri celorlalți lideri: “Urmați-mă că eu sunt cea mai bună”. În politică nu funcționează.
De asemenea, reprezentanții partenerilor de dezvoltare, care umblă toată ziua prin Chișinău, încercând să facă lobby pentru susținerea Maiei Sandu, ar fi bine să înțeleagă că ei trebuie să facă o ”mediere”, o armonizare a intereselor tuturor liderilor. Nu poți să îi trimiți pe aceștia forțat să susțină un om care nu pune nimic pe masă.
Dacă înțelegi cu adevărat mediul din Republica Moldova, dacă știi cu adevărat istoricul ultimilor ani, realizezi că nu poți să îl învingi pe Dodon cu o opoziție dezbinată.
Este nevoie și de electoratul lui Andrei Năstase și de cel al lui Filat și de cel al lui Țîcu sau Candu. Nu contează dacă aceștia au 3 sau 10 procente, este nevoie de fiecare vot.
Intrarea în campanie a tuturor acestor candidați va însemna inclusiv lansarea de atacuri reciproce. În funcție de dinamica campaniei, în funcție de încărcătura emoțională, se poate ajunge la mesaje care să creeze falii adânci între electorate. Atenție, nu se vine după o perioadă de succese și de realizări. Opoziția intră în campanie după o perioadă de eșecuri, care au dus la răcirea relațiilor. Fiecare are de reproșat ceva, iar asta nu este doar la nivelul liderilor de prim rang. Aceste reproșuri există până la nivelul filialelor de comună.
Așadar, până nu este prea târziu, opoziția are nevoie cel puțin de un pact de neagresiune pe durata campaniei, de trasarea unor linii clare, pentru a nu risca o demobilizare a electoratelor în turul 2.
Înainte de toate, însă, e nevoie de o discuție rațională, matură, de găsirea unor soluții politice la care să achieseze toată lumea, iar actorii diplomatici trebuie să își schimbe abordarea. Nu poți doar să ceri, mai trebuie și să oferi!