Nicolae Negru // De la binom la trinom
Lovitură de teatru în Parlamentul Republicii Moldova în ziua de joi: deputații reprezentând forțe politice care se declarau ireconciliabile au votat, ca pe bandă rulantă, un șir de proiecte de legi cu potențial exploziv pentru societatea noastră, anticonstituționale, reflectând unele interese străine. E vorba, în special, de legea privind statutul privilegiat al limbii ruse, prin care se anulează de facto statutul de limbă oficială al limbii române, de legea care introduce elemente de federalizare a Republicii Moldova prin modificări ale statutului Autonomiei Găgăuze și de legea care redeschide larg ușa pentru propaganda rusă.
Secundați de deputații din Partidul Șor și o parte din foștii democrați, socialiștii au oprit vânzarea către Ambasada SUA a terenului ocupat cândva de Stadionul Republican și au trecut SIS-ul din subordonarea Președinției în subordonarea Parlamentului, după ce, împreună cu deputații blocului ACUM, în 2019, transferaseră SIS și SPPS în subordonarea președintelui. Din păcate, nu e prima dată când deputații noștri își anulează sau inversează cu entuziasm propriile voturi, scrie Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.
Este imposibil să se ajungă la un vot comun atât de operativ, fără dezbateri, în chestiuni atât de diferite și complexe, cu participarea a trei grupuri de deputați în spatele cărora stau „coordonatori” diferiți - Dodon, Șor și Plahotnic. E de presupus că negocieri, deloc ușoare, au existat în culise, între „cordonatori” sau reprezentanții lor. Astfel, începând cu 2 decembrie, putem vorbi despre constituirea unei noi majorități parlamentare, neoficiale, conduse din umbră de același Plahotniuc. Doar că binomul se transformă în trinom, oricât ar nega Dodon acest fapt compromițător.
Evenimentele din ultimile zile s-au derulat după un scenariu care nu a fost scris în grabă, pe ultima sută de metri, după alegeri, ci cu câteva luni înainte de alegerile din 1 noiembrie. De atunci s-a observat o schimbare în atitudinea deputaților lui Șor și Plahotniuc față de Dodon. Se adeverește informația Ziarului NAȚIONAL că Dodon s-a întâlnit pe insula Halkidiki cu Plahotniuc și un oficial rus. Acțiunile de ieri seamănă a ofensivă prorusă pe toate fronturile.
Nu e greu de ghicit ce i-a unit pe Dodon, Șor și Plahotniuc: setea de răzbunare, în primul rând. Dodon se răzbună pe electoratul proeuropean, unionist pentru că i-a dat o palmă răsunătoare, l-a adus cu picioarele pe pământ când îi era lumea mai dragă. El mai speră că astfel va rămâne în grațiile lui Putin.
Și Șor se răzbună pe Maia Sandu, care l-a umilit, nu o singură dată, refuzînd să facă alianță cu deputații săi pentru a da jos Guvernul lui Dodon. A vota în folosul Rusiei, a accepta propaganda rusă e în firea lucrurilor pentru bancherul fugar. El visează să construiască un Șorland în locul Ambasadei americane. Mâine-poimâine, procurorul general Alexandr Stoianoglo îl va declara victimă nevinovată a justiției capturate și Șor se va întoarce la Chișinău pe cal alb.
Și Plahotniuc e dornic de răzbunare, nu numai pe Maia Sandu. El mai vrea să le demonstreze unora că s-au grăbit să-l scoată din joc. Așa că trebuie să fim atenți la ce va urma în zilele următoare.
Pe de cealaltă parte, Maia Sandu mizează pe furia votanților săi, chemându-i să vină duminica viitoarea în Piața Marii Adunări Naționale. „Dacă Parlamentul se întoarce împotriva oamenilor, trebuie dat jos”. Trebuie, dar cum? E puțin probabil că Plahotniuc și Șor se vor speria și vor ceda. Ei se află, paradoxal, în siguranță. Veriga slabă este Dodon. Dar îl va permite Putin să se sperie?