După ce Curtea Constituțională a validat rezultatul alegerilor prezidențiale, Dodon i-a adresat Maiei Sandu felicitări. Gestul civilizat, înduioșător e destinat naivilor. Dodon nu e sincer, ascunde niște „bombe” în sân. Vorbele sale sunt fățarnice, perfide, faptele spun altceva.

Pe de o parte, el o invită pe Maia Sandu la discuții privind „siatuația din țară”, menționând (fals) că el și ea au fost votați „aproape în mod egal” de alegători, iar pe de cealaltă parte, el pârjolește totul în urma sa, instalează „bombe” legislative sub fundamentul Republicii Moldova, pregătit să le explodeze odată cu preluarea funcției prezidențiale de către noul președinte, scrie Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.

Iată dovezile:

Dodon vine cu inițiative lingvistice care să inflameze spiritele, să-i ridice din nou, pe diferite părți ale baricadei, ca în anii ’80 - ’90, pe vorbitori de limbă română și vorbitori de limbă rusă.

Dodon propune adoptarea unor elemente de federalizare a Republicii Moldova, oferindu-i Autonomiei Găgăuze dreptul la veto în chestiuni legislative legate de administrarea teritoriului și statului.

Dodon subminează relațiile cu FMI, prin abrogarea legii privind emisiunea obligațiunilor de stat pentru plata garanțiiloor acordate de Guvern celor trei bănci implicate în „frauda secolului”. FMI s-a și arătat „îngrijorat de faptul că propunerile recente de inversare a acțiunilor importante întreprinse după ce a avut loc devalizarea din sistemul bancar riscă să submineze eforturile de reabilitare a sistemului bancar al Republicii Moldova”. Va avea de suferit eficacitatea BNM în „păstrarea stabilității macroeconomice și financiare”, se va „complica angajamentul FMI cu Republica Moldova”, se spune în declarația reprezentanței FMI în Republica Moldova.

Dodon torpilează relațiile cu SUA, rupând acordul de vânzare a terenului fostului Stadion Republican, pe care urma să fie construit un nou sediu al Ambasadei SUA. Reacțiile venite de la Washington nu exprimă entuziasm.

Dodon îl atacă în mod nedemn, ticălos, prin interpuși, pe reprezentantul UE în Republica Moldova, Peter Mihalko, pentru că s-ar fi implicat în alegerile prezidențiale de partea Maiei Sandu.

Dodon dorește să reducă de la trei ani la un an termenul de control al averii și intereselor personale efectuat de Agenția Națională de Integritate după încetarea sau expirarea mandatului, a funcției publice ori de demnitate publică. Comisia juridică, numiri și imunități a și avizat proiectul de lege respectiv, fără să aștepte avizul ANI. Nu are răbdare Dodon să pună în circuit banii din „kulioașe”?

Dodon pregătește o „mină” pe care să o plaseze sub sistemul de pensii, micșorând vârsta de pensionare pentru femei de la 63 la 57 de ani, iar pentru bărbați – de la 63 de ani la 62 de ani. Mircea Buga, ex-ministru al Muncii și Protecției Sociale, consideră că e vorba de o acțiune populistă, care, în „condițiile creșterii exponențiale a numărului de pensionari” apți de muncă, se va solda fie cu „pensii mai mici pentru un număr mai mare de pensionari”,fie cu „falimentul sistemului”.

Și economistul Stas Madan, de la Expert-Grup, citat de IPN, consideră că o asemenea inițiativă poate duce la falimentul sistemului de pensii, mai cu seamă în condiții de pandemie și declin financiar. Prin creșterea contribuțiilor de asigurări, s-ar pune o presiune suplimentară asupra mediului de afaceri și s-ar limita pe mulți ani înainte „spațiul fiscal” pentru viitore majorări de pensii, avertizează economistul.

Dodon intenționează să adopte legea care să le interzică anagajatorilor desfacerea contractelor de muncă cu persoanele de vârstă pensionară. Interdicția va lovi ca un bumerang în cei pe care Dodon pretinde să-i protejeze, căci angajatorii vor evita să încheie contracte cu persoane de vârstă pensionară, consideră ex-ministrul Mircea Buga, citat de Ziarul NAȚIONAL.

Dacă aceste schimbări erau atât de importante, de ce Dodon le-a lăsat pentru sfârșit de mandat, de ce nu a venit cu propunerea anulării legilor respective când era la putere? Minciună, destabilizare, fățărnicie, ură, divizare etnică, deficit bugetar imens, izolare pe plan internațional îi transmite el „moștenire” Maiei Sandu.

În loc să plece onorabil, el încearcă să lase cât mai mult rău, „pârjol” în urma sa. De aceea, înfrângerea lui Dodon e un semn că norocul mai vizitează din când în când Republica Moldova. Să-i spunem: „Pleacă, Dodon, cât mai repede, ajunge cât rău ai făcut!”.