Stoianoglo vociferează când procurorii sunt „atacați” cu declarații de politicieni, dar tace când ajung victimele atacurilor banditești
„Dacă taci atunci când ar trebui să vorbeşti, să ştii că eşti fricos”, spunea Abraham Lincoln. Acest citat s-ar potrivi ca o mănușă pentru Alexandru Stoianoglo, procurorul general, mai ales după briefingul ce l-a organizat astăzi și în cadrul căruia a prezentat un apel către instituțiile internaționale care a fost semnat de către Procuratura Generală, Consiliul Superior al Procurorilor, Asociația Procurorilor și Asociația Veteranilor Procuraturii Republicii Moldova, despre așa numitele tentative „tot mai insistente și brutale ale unor actori politici de subminare a independenței instituționale și individuale a procurorilor, a încrederii publice în puterea judecătorească”.
Din tot discursul siropos și „olecuță” lacrimogen, cu tentă de victimizare, a lui Stoianoglo, mi-au sărit în ochi doar câteva citate pe care le voi reda mai jos.
„Asistăm la cel mai mare front ridicat împotriva Procuraturii de către politicieni și susținătorii lor, care își asumă rolul de judecători ai activității procurorilor și care aruncă zilnic cu noroi în Procuratură, prezentând fel și fel de situații pe care le califică ca fiind greșit soluționate juridic. Am sperat sincer că procurorii vor fi lăsați să se consacre aflării adevărului, care ani la rând a fost dosit, iar cei care pe nedrept au fost urmăriți și judecați vor fi repuși în drepturi. Anume aceasta a fost dorința, vociferată de la toate tribunele de către forțele declarate proeuropene sănătoase, care acum, în loc să încurajeze eforturile procurorilor, s-au dedat atacurilor inadmisibile, care nu fac decât să isterizeze societatea, să demoralizeze și să dezbine efectivul de procurori și subminează încrederea publică în puterea judecătorească, care pot fi echivalente cu un atac la adresa echilibrului constituțional al statului democratic.
„Cei care pe nedrept au fost urmăriți și judecați vor fi repuși în drepturi”…Pe bune? Aici la cine se referă Stoianoglo, la cei doi luptători K1 care au ucis un om în bătaie la Atrium, Aurel Ignat și Mihail Pîrgaru, dar și care au scăpat basma curată, Costantin Țuțu, la fratele lui Ghenadie Flocea – Oleg Pruteanu alias Borman (cel care a fost condamnat definitiv în Portugalia la 4 ani de închisoare; în Federația Rusă este urmărit penal și riscă închisoare pe viață, iar în Republica Moldova urma să fie condamnat la 30 de ani de închisoare, însă după 3 ani de arest preventiv, Pruteanu a fost eliberat pe 25 iulie și plasat sub control judiciar după ce s-ar fi infectat cu COVID. Ah da, Pruteanu ar fi capul grupării criminale internaționale ”Borman” specializată în trafic de droguri)?
Sau poate „victimele justiției de pe Bîc”, repuși în drepturi, în opinia lui Stoianoglo, sunt Vladimir Moskalciuc alias Makena a cărui pedeapsă a fost redusă cu 5 ani, Vasile Botnari – fostul director SIS, care s-a ales cu o amendă, după ce, la comanda lui Plahotniuc și Dodon, a expulzat ilegal profesorii turci. Traficantul de ființe umane Alexandru Covali alias Șalun, raiderul nr în CSI, Veaceslav Platon, sau cireașa de pe tort, capul mafiei din Moldova anilor ”90, Grigore Caramalac alias „Bulgaru”, care cu aportul procuraturii a reușit să scape de dosare și de urmărirea internațională?
Ăștia sunt cei pentru care Stoianoglo a sperat sincer că procurorii vor fi lăsați să se consacre aflării adevărului, care ani la rând a fost dosit, care pe nedrept au fost urmăriți și judecați și care trebuie repuși în drepturi? Doar întreb, ci nu dau cu parul. Însă, s-ar părea că întrebarea mea nu va avea un răspuns, așa cum nu va avea procuratura o reacție în cazul procurorului căruia la finele anului trecut i-a fost incendiat automobilul chiar în curtea blocului unde locuiește.
Nu este pentru prima dată când ei, acuzatorii de stat, sau chiar și sediile procuraturilor, sunt vizați de atacuri concrete, ci nu doar declarative, sâvârșite de personae de pe cealaltă parte a baricadei, din varii motive.
Din cele pe care le țin minte, voi trece doar câteva în revistă, cum este cazul procuroarei de la Hîncești, care în luna iunie 2019 a fost lovită în cap cu o țeavă în timp ce se întorcea de la ședința de judecată. Au mai fost și cazuri când sediile procuraturii au fost atacate cu pietre sau incendiate. Cum ar fi cazul Procuraturii de la Vulcănești, despre care PG a remis un comunicat chiar în ultima zi a anului 2020, prin care anunța că a fost reținut cel care deteriorat camera de luat vederi de la intrarea în sediul Procuraturii, după care a incendiat două cauciucuri auto, stropite cu inflamabil, la intrare în clădirea Procuraturii. Atunci când a fost incendiată clădirea, PG a venit cu reacție, a zis despre atacuri asupra instituției.
Chiar și atunci atunci când procurorul Nicu Șendrea a traversat strada cu șuturi în fund trase de către Pavel Grigorciuc, PG a venit cu reacție și a condamnat acțiunile.
Când presa a scris despre faptul că fostul anchetator Maxim Guzic, vizat în „dosarul mită de 50 000 de euro”, cel care a împușcat în gât un adolescent de 17 ani pe o stradă din Chișinău, este fratele lui Vlad Guzic, șeful Procuraturii Ștefan Vodă, a sărit cu gura ditamai Consiliul Superior al Procuraturii.
În opinia celor de la Consiliul Superior al Procurorilor, presa ar fi trebuit să ia apă în gură, să tacă și să nu scrie că pistolarul este fratele unui șef din cadrul PG, deoarece aceasta „constituie o reflectare negativă a activității procurorilor, ceea ce, în lipsa elementelor probatorii, nu se încadrează în aria criticilor firești”.
„Această situație, este folosită în spațiul public într-o manieră neloială, prin manipulare a datelor pentru a descalifica reputația unui procuror, dar și imaginea Procuraturii”, se menționa într-un comunicat de presă al CSP a doua zi după incident. Mereu PG a venit cu reacții și au condamnata acțiunile a căror victime au fost procurorii.
De altă parte, desi în noaptea de 29 decembrie anul trecut, adică acum aproximativ 8 zile, automobilul unui procuror a fost incendiată la câțiva pași de locuința acestuia, atât Stoianoglo, PG, dar și CSP, au luat apă în gură.
Nimeni nu zice nimic, nici vorbă despre reacție, solidaritate colegială, nimeni nu condamnă acțiunile.
Este vorba despre cazul lui Pavel Vinițchi, unul din procurorii care a documentat majoritate membrilor grupării internaționale Borman specializată în traficul de droguri. Fiind un angajat al PG, ar fi fost normal, ca instituția să vină cu o reacție în acest caz, nu era neapărat să iasă la microfon Stoianoglo, era sufiecient un comunicat de presă, însă nu a fost să fie. Maria Vieru, purtătorul de cuvânt al PG, i-a redirecționat pe jurnaliști la Oleg Afanasii, șeful Procuraturii municipiului Chișinău, iar pe Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al PCCOCS, subdiviziunea PG în care Vinițchi a activat, l-a deranjat doar faptul că de două-trei luni, Vinițchi nu mai este procuror PCCOCS, ci procuror în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău.
Asta deși, în acest caz, Afanasii susține că a fost inițiată o cauză penală în baza articolul 349 alin 2. lit. b) și c) „Ameninţarea sau violenţa săvîrşită asupra unei persoane cu funcţie de răspundere sau a unei persoane care îşi îndeplineşte datoria obştească” din Codul Penal”. Deci, este clar că cel care a dat foc automobilului, a știut cu exactitate a cui este mașina și că are legătură cu activitatea acestuia, în special cu cea de la PCCOCS.
Că a trecut Vinițchi drumul cuiva asta este clar, dar de ce a tăcut PG și de ce o face Stoianoglo pe mortul în păpșoi, ridică mari semne de întrebare.
Între timp, Stoianoglo organizează briefing-uri despre cât de periculoase sunt postările pe Facebook ale deputaților din opoziție pentru activitate Procuraturii, dar și se plânge Comisiei de la Veneția, Asociației Internaționale a Procurorilor, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni al Consiliului Europei, Rețeaua Procurorilor Generali și șefilor instituțiilor echivalente din cadrul instanțelor judecătorești supreme din statele membre ale Uniunii Europene (NADAL), Parlamentul European și întregului corp diplomatic acreditat în Republica Moldova. Și face cică aceasta pentru „a scoate în evidență presiunile politice și intimidările venite din partea politicului prin care se încearcă subminarea independenței procurorilor în avantajul factorului politic”.
Am vrut să merg și eu azi la briefingul de la PG doar ca să-l întreb pe Stoianoglo de ce tace în cazul atacului asupra lui Vinițchi?
Or, poate niște postări pe Facebook, sau faptul că presa a scris că fratele unui șef din cadrul PG a împușcat ca în vestul sălbatic un adolescent în Chișinău, prezintă mai mare pericol pentru pentru prorcurori decât faptul că mai mulți reprezentanți ai lumei interlope au fost eliberați din pușcărie, și acum nu-i exclus că se răzbună pe acuzatorii de stat din umbră?