• În primele 9 luni ale anului 2021, datorită aplicării formulei vechi, Moldova a avut un avantaj de preț la importul gazelor naturale de 42%. Noi am plătit pentru 1.000 m3 de gaze 180 USD, comparativ cu restul lumii, care în această perioadă a achitat 308 USD.
  • În prezent piața globală a gazelor naturale trece prin cea mai grandioasă transformare. Gazul natural devine un produs independent la bursă, fără legături directe cu piața produselor petroliere. Menținerea formulei legate de produsele petroliere este în dezavantajul vânzătorului și în avantajul cumpărătorului.

De fapt tot spectacolul pe care l-am urmărit noi timp de două luni a avut un singur scop major din partea Rusiei: convingerea Moldovei de a accepta noua formulă de stabilire a prețurilor la gazele naturale.

Pentru a înțelege mai bine acest aspect este necesar să trecem în revistă cele patru etape majore, care au marcat relația noastră cu Rusia pe segmentul gazelor naturale sub aspect de preț.

Aici trebuie să menționăm că atât contractele cât și acordurile între partea moldovenească și cea rusă sunt secretizate, iar noi putem deduce la ce înțelegeri sa ajuns fie prin analiza indicatorilor economici cum sunt cei prezentați mai jos, fie prin scurgerile de documente secrete în spațiul public, cum a fost cu cele din 2006.

Perioada prețurilor preferențiale 1991-2005

În primii 15 ani de la proclamarea independenței Moldova a beneficiat de prețuri preferențiale la gazele naturale, care erau mult mai joase decât media globală. Mai mult decât atât nu exista o legătură directă dintre prețurile de pe piețele internaționale și prețurile aplicate Moldovei. Spre exemplu în perioada 2000-2005, prețurile la gaze pe piețele internaționale au variat destul de semnificativ de la 96 USD/1.000m3 în 2002 la 209 USD în 2005, iar în Moldova ele au rămas neschimbate la nivel de 78 USD pentru 1.000 m3 de gaze.

Trebuie să recunoaștem că Rusia în această perioadă subvenționa Moldova prin prețurile preferențiale la gazele naturale. Mărimea subvenției poate fi calculată foarte ușor: din prețul global scădem prețul aplicat Moldovei și avem aproximativ suma în milioane USD. Cine dorește poate face și singur acest calcul simplu.

Aceste prețuri sunt consecința sistemului unic de pe vremea URSS de livrare a gazelor naturale, dar era evident că mai devreme sau mai târziu, Rusia va dori să ne impună prețurile plătite de toți.

Trecerea la prețuri europene 2006-2010

La finele anului 2005, partea Rusă a insistat ca Moldova să procure gaze naturale la prețuri europene, cea ce a fost acceptat de partea Moldovenească. Moldova a reușit să obțină implementarea acestui deziderat în 5 ani, lucru care și sa întâmplat. Aceste înțelegeri secrete au fost făcute publice de către echipa de investigație RISE Moldova (vezi aici), dar noi putem vedea acest lucru și din analiza graficului de mai jos.

Astfel prețul la gaze pentru Moldova a crescut accelerat în perioada 2006-2010, iar în anul 2010 ele au ajuns mai mult sau mai puțin comparabile cu prețul global la gazele naturale.

Perioada când Moldova procură gaze naturale la prețuri similare cu restul lumii 2011-2020

Formula acceptată de Moldova în 2006 a permis Rusiei să ne vândă nouă în perioada 2011-2020 gaze naturale la prețul plătit de restul țărilor lumii. Astfel corelația prețuirilor este una perfectă. În 10 ani Moldova cu mici abateri a plătit un preț echivalent cu cel global cu două diferențe nesemnificative: atunci când prețul global creștea cel din Moldova creștea mai lent, iar atunci când prețul global scădea, cel din Moldova la fel scădea mai lent. Cel mai bine acest lucru se vede în perioada 2015-2020, când am avut o creștere bruscă apoi o scădere la fel de bruscă. În 2018 noi am plătit semnificativ mai puțin decât prețul global, iar în 2019 din contra am plătit semnificativ mai mult. Însă prețul mediu pentru Moldova în 10 ani a fost de 270 USD/1.000m3, iar prețul mediu global a fost de 276 USD.

Formula nouă, care reduce conexiunea cu piața petrolieră 2021-2025

După cum am menționat mai sus, în condițiile reformatării pieței globale a gazelor, formula veche aplicată Moldovei, care depindea de prețul la produsele petroliere este în avantajul nostru ca cumpărători și-n dezavantajul Rusiei ca vânzător.

Conform formulei vechi, noi în primele luni ale anului 2021 am plătit în mediu pentru 1.000 m3 de gaze 180 USD, în timp ce restul lumii a achitat 308 USD, sau cu 128 USD mai mult decât noi pentru fiecare 1.000 m3.

După 15 ani de funcționare a formulei acceptate de noi în 2006 în anul 2021 ea a eșuat. Formula veche, când prețul la gaze naturale este strâns legată de prețul la petrol, este în avantajul nostru ca cumpărători, dar dezavantajează Rusia ca vânzător.

Anume din acest motiv Rusia ca și-n 2006 a insistat pe o nouă formulă, care să fie în conformitate cu piața globală a gazelor și mai puțin legată de piața petroliere.

Presupun că similar cu 2006, când am primit 5 ani de adaptare și acum vom avea 2-3 ani de adaptarea la noile realități.

Prețul nou plătit de noi este mult mai mare, decât cel calculat după formula veche, însă bănuiesc că este ceva mai mci decât prețul plătit de restul lumii.

Despre mărimea acestei reduce vom putea vorbi cel puțin peste jumătate de an, când vor exista date privind tranzacțiile reale efectuate. Cel puțin aceste date sunt publice și ne permit să estimăm ce reduceri avem.

Aceasta a fost miza Rusiei în aceste negocieri: o nouă formulă de calcul. În 2006 Rusia ne-a convins să acceptăm prețuri europene cu o perioadă de adaptare de 5 ani, acum ne-a convins să acceptăm prețurile noii economii globale ale gazelor naturale.

Partea plină a paharului este că în prezent povara asupra populației și economiei este mult mai mică decât a fost acum 15 ani. Mai multe detalii vedeți aici.