Semne diacritice

Pofta vine mâncând, inclusiv pofta de putere. Așa poate fi interpretată dorința guvernării PAS de a readuce compania publică „Teleradio-Moldova” (TRM) sub controlul Parlamentului. Majoritatea parlamentară a adoptat, joi, în lectură definitivă, un amendament prin care se instituie o nouă-veche modalitate de selectare și aprobare a componenței Consiliului de Supravegere și Dezvoltare (CSD) al Companiei „Teleradio-Moldova”. Aceasta se va face în Parlament, iar candidații vor fi propuși de fracțiunile parlamentare, Guvern, președinte și organizațiile societății civile, reprezentative pentru domeniul mass-media. Și directorul general al TRM va fi aprobat de Parlament, la propunerea CSD, scrie Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național

Astăzi membrii Consiliului de Supraveghere sunt selectați și numiți în funcție de către Consiliul Audiovizualului. Dar se schimbă și modalitatea desemnării membrilor CA, aceasta va fi similară desemnării membrilor CSD.

În linii mari, sistemul introdus ieri de deputații PAS a funcționat până în 2019, fiind schimbat din inițiativa „organizațiilor reprezentative pentru domeniul serviciilor media”, prin adoptarea noului Cod al serviciilor media audiovizuale (la 8 noiembrie 2018), elaborat „cu suportul Proiectului comun al UE și Consiliului Europei „Promovarea libertății și a pluralismului mass-media în R. Moldova” și al Ambasadei SUA la Chișinău”. A fost o reformă importantă, ale cărei rezultate nu au îndreptățit așteptările, trebuie să recunoaștem, fiindcă, până la urmă, contează „cine numără voturile”.

Problema nu e că s-ar încălca niște standarde anticorupție prin „contrareforma” PAS, nu e adevărat, sisteme asemănătoare există și prin alte părți și nu cred că TRM va deveni mai puțin accesibilă pentru opoziție decât a fost, dacă directorul general al TRM va fi aprobat de Parlament. Și nici măcar faptul că succesorii PAS vor putea proceda exact ca ei: vor modifica legile în funcție de interesele partidului, nu ar trebui să-i oprească, dacă această schimbare este principială, vitală, urgentă. Dar este?

E adevărat, TRM a demonstrat o oarecare inerție în reflectarea realității politice, de parcă nu ar fi sesizat schimbarea puterii la Președinție, dar liderii PAS nu ar trebui să exagereze impactul mass-media publice asupra cetățenilor. Însuși faptul că Maia Sandu și PAS au câștigat alegerile, deși, din punct de vedere mediatic, au avut o susținere mult mai slabă (cu excepția rețelelor sociale) decât Dodon și PSRM e o dovadă că televiziunile și radiourile nu mai sunt hotărâtoare în lupta politică. Și monitorizările efectuate de CJI în campania electorală arată că TRM s-a menținut în general pe o poziție echilibrată față de concurenții electorali. Iar lupta cu „fake news” e o problemă aparte, care nu se rezolvă prin simpla schimbare a componenței CA și CSD.

Firește, unele „personaje” din aceste instituții ne sunt antipatice. Dar contează și cum se face schimbarea. Amendamentul prevede că membrii CA și CSD vor fi destituiți prin simpla respingere de către Parlament a raportului anual al Consiliului Audiovizualului și, respectiv, al Consiliului de supraveghere și dezvoltare. Simpla apăsare pe butonul votului electornic va atrage după sine „demisia de drept” a membrilor acestor două structuri „independente”. Fără prea mare efort argumentativ, chiar și fără să existe alte motive, decât politice, pentru aceasta.

Dacă pasiștii nu vor înțelege că forma (procedura) este importantă în democrație, în van sunt eforturile lor, „vremurile bune” vor rămâne un vis. Cu intenții bune sunt pavate drumurile în direcția opusă raiului, nu trebuie să se uite aceasta. Dacă liderii PAS vor începe să creadă, ca și predecesorii săi (liderii PCRM, PD, PSRM) că vor rămâne veșnic la guvernare, iar controlul politic va deveni pentru PAS o prioritate în sine, fără relație cu realitatea, atunci există riscul schimbării permanente, fără schimbare.