Sub stindardul luptei împotriva lui Plahotniuc, Năstase favorizează războiul hibrid al Rusiei
La doar câteva zile după ce a revenit de la congresul PPE desfășurat în Malta, Andrei Năstase, liderul PPDA, a făcut un apel la populație și partidele de opoziție să se opună votului uninominal. Surprinzător la acest apel este faptul că, Andrei Năstase, critică, din nou, cancelariile occidentale pentru susținerea pe care o acordă actualei guvernari.
Analiza pe text a Apelului relevă că liderul PPDA nu a reuşit să convingă pe nimeni, în Europa, de „demnitatea și adevărul” său.
Năstase susține că, „din comunicările avute cu reprezentanţi ai partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova, este tot mai evident faptul că, după ce l-a făcut pe Dodon, preşedinte, în detrimentul candidatului comun proeuropean, criminalul Plahotniuc îşi cumpără libertatea, vânzând occidentalilor gogoşi geopolitice cu uninominalul ce ne-ar salva de Putin”.
„Nimic mai fals şi mai periculos, spune el în continuare. Nimic mai naiv pentru importante cancelarii. A venit timpul ca occidentalii să înţeleagă că au greşit atunci când au mizat naiv pe un criminal, când au acceptat instalarea nocturnă a unui guvern antipopular, bazându-se pe promisiunile proxenetului penal şi politic, pentru că astfel s-a nenorocit o ţară, s-a subminat viitorul unui popor”.
În opinia lui Năstase, „continuarea parteneriatului cu Plahotniuc şi regimul său criminal ar înseamnă perpetuarea stării de captivitate a statului şi a umilinţei la care este supusă populaţia Republicii Moldova. Iar cei care au nevoie de un criminal ca Plahotniic să şi-l ia acasă la ei, în businessul, în politica, în viaţa lor”.
Un paragraf mai jos, Andrei Năstase spune, nu fără emfază: „Am fost şi rămânem pe cont propriu în lupta cu un regim hibrid criminal”.
Ce concluzii putem trage din cele de mai sus?
- Că propunerile PPDA de blocare a colaborării cu Republica Moldova, mergând până la stoparea finanțării, nu sunt agreate de partenerii externi.
- Că alegerile anticipate nu sunt agreate de partenerii din UE.
- Că partenerii vor, în Republica Moldova, evoluție, nu revoluție.
- În fine, că acțiunile PPDA nu au sprijinul PPE și, cu siguranță, nici al altor structuri europene.
Cel mai greu de înțeles este însă atitudinea lui Andrei Năstase față de acțiunile Rusiei în Republica Moldova. Chiar crede Andrei Năstase că 27 de țări UE, plus SUA, nu dețin informații despre ce vrea Federația Rusă în Republica Moldova?
Indiferent cât de odios este Plahotniuc, faptul că Andrei Năstase și formaţiunea sa, PPDA, ignoră pericolul rusesc este fie dovada unei imaturități politice, fie rea intenție, fie amândouă deodată. Și într-un caz, și în celălalt efectul este acelaşi: favorizarea războiului hibrid pe care Rusia îl duce împotriva Republicii Moldova.