Evenimentele din ultima săptămână din Kazahstan l-au convins definitiv pe Vladimir Putin că trebuie să se mențină la Kremlin până când Patriarhul îl va scoate cu picioarele înainte. Este deja cunoscută frica lui Putin de „revoluțiile colorate” (Revoluția orange din Ucraina 2004, Revoluția trandafirilordin Georgia 2003).

Tranziția puterii care se zvoanea că se pregătește la Kremlin cel mai probabil va fi anulată. Pentru Putin a devenit clar că indiferent de „calitățile” succesorului, riscurile pentru el ar fi foarte mari.

KAZAHSTAN

Protestele care au început pe fundalul dublării prețului la GPL a degenerat într-o revoltă violentă cu cerințe politice. În primul rând oamenii au cerut ca bătrânul adică Nursultan Nazarbaev, 81 de ani, să plece. Deși a demisionat în 2019 și a fost înlocuit cu Kassym-Jomart Tokayev, Nazarbaev a rămas principalul actor politic din Kazahstan. Statul Kazah este dominat de relațiile de clan. Cel mai puternic și mai bogat clan din Kazahstan încă din 1989 este clanul Nazarbaev. Acesta controlează sistemul politic, toate companiile de stat și fluxurile financiare. Fiica lui Nazarbaerv, Dariga a deținut și funcția de președinte al Senatului Kazah, a părăsit această funcție abea după ce tatăl său a cedat puterea. Nazarbaev totuși nu a plecat definitiv, acesta și-a păstrat funcția de președinte al Consiliului Suprem de Securitate, funcție pe care conform Constituției trebuia să o dețină până la sfârșitul vieții. Acest Consiliu întrunește toți conducătorii organelor de forță, Amrată, Ministerul de Interne, Garda Națională și Comitetul Național de Securitate. Acest model de control al structurilor de forță este practicat și în alte state dictatoriale din spațiul ex-sovietic. În Rusia lui Putin acest Consiliu este coordonat de către Nicolai Patrușev, fost director al FSB și unul dintre apropiații liderului de la Kremlin. Și dictatorul Lukașenko are un asemenea Consiliu prin care controlează forțele de ordine.

LOVITURĂ DE STAT SAU REVOLUȚIE?

Imediat după declanșarea violențelor Kassym-Jomart Tokayev a făcut câteva mișcări. A demis Guvernul, a demis conducerea Comitetului Național de Securitate unde prim-adjuct era un nepot a lui Nazarbaev și l-a înlocuit pe fostul președinte din fruntea Consiliului Suprem de Securitate. Acest lucru denotă un conflict clar între clanul Nazarbaev și președintele Kazahstanului, Tokaev. Speculațiile sunt alimentate și de lipsa de reacție din partea lui Nursultan Nazarbaev care a fost văzut ultima oară la sfârșitul lunii decembrie 2021 la Summit-ul informal al liderilor CSI de la Sankt-Peterburg. Atacul împotriva puterii lui Tokaev ar fi putut fi pus la cale de către clanul Nazarbaev, fără ca ex-liderul kazah să știe. Se cunoaște că Nazarbaev este bolnav de cancer, în cazul în care starea de sănătate a fostului președinte s-a agravat sau nu mai este în deplinătatea facultăților mintale, clanul ar fi decis să acționeze pentru a nu rămâne pe dinafară în cazul în care Tokaev va prelua deplinătatea puterii. Modul în care au fost acaparate clădirile administrative și Aeroportul din Almaty, denotă o pasivitate a forțelor de ordine și o înțelegere cu liderii protestelor. Urmașii lui Nazarbaev cunosc foarte bine soarta familiei fostului președinte Islam Karimov din Uzbekistan ca re a murit în 2016. Ulerior fiica lui Karimov a ajuns în închisoare.

TRUPELE ORGANIZAŢIEI TRATATULUI DE SECURITATE COLECTIVĂ ȘI CALCULELE MOSCOVEI

În aceste condiții Kassym-Jomart Tokayev a decis să cheme în țară trupe Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă. Astfel Tokaev și-a vândut independența și suveranitatea statului în schimbul menținerii la putere. Din primele zile de tensiune în Kazahstan era clar că Moscova are scenariile preătite, calmul cu care au reacționat atât Ministerul deExterne de la Moscova cât și Dmitrii Peskov, purtătorul de cuvânt a lui Putin denotă faptul că cei de la Kremlin deja aveau pregătite trupele, fie pentru invadarea statului Kazah fie pentru „ajutor”. Situația din Kazahstan doar a stricat planurile celor care credeau că Vladimir Putin va părăsi postul suprem până la alegerile din 2024. În aceste condiții devine clar că Putin va pleca de la Kremlin cum a plecat Iosif Stalin, Leonid Brejnev, Iurii Andropov și Konstantin Cernenko, toți au plecat cu picioare înainte plimbați de o blindată.

Constantin Uzdriș,
jurnalist TVR Moldova

sursa: constantinuzdrisch.simplesite.com