Comisia Europeană, aviz pozitiv Republicii Moldova pentru statutul de candidat privind aderarea la UE
Comisia Europeană s-a pronunțat în favoarea acordării Republicii Moldova statului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Recomandarea în acest sens pentru guvernele celor 27 de state membre ale UE a fost aprobată vineri, în cadrul unei reuniuni prezidate de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Un aviz pozitiv a fost pronunțat și pentru Ucraina.
„Trecând la Moldova, evaluarea noastră se duce pe larg în aceeași direcție ca în cazul Ucrainei. Astfel, recomandăm la fel ca Consiliul să îi ofere R. Moldova perspectiva europeană și statutul de candidat, având înțelegerea că țara va efectua o serie de reforme importante. În trecutul apropiat, R. Moldova a făcut un pas decisiv spre reforme, cu mandate clare din partea cetățenilor săi. Țara este pe un drum european al reformelor și al anticorupției pentru prima dată de la independență. Desigur, R. Moldova încă mai are un drum lung de parcurs, fiind necesară dezvoltarea majoră a economiei și a administrației publice, dar dacă liderii țării își vor menține parcursul, credem că țara are potențialul să se ridice la nivelul solicitărilor”, a anunțat Von der Leyen.
În cazul Ucrainei, Comisia a recomdandat acordarea statutului de candidat, în condițiile în care țara va efectua o serie de reforme importante. „Ucraina și-a arătat în mod clar angajamentul de a respecta valorile și standardele europene. Și a pornit, înainte de război, pe drumul său spre UE. Ucraina a implementat deja aproximativ 70 % din regulile, normele și standardele europene. Cu toate acestea, rămâne o muncă importantă de făcut, în ceea ce privește statul de drept, oligarhii, combaterea corupției și drepturile fundamentale. Procesul se bazează pe merite. Deci progresul depinde în întregime de Ucraina”, a spus Von der Leyen.
În cazul Georgiei, Ursula von der Leyen a anunțat că țara „trebuie acum să se unească din punct de vedere politic pentru a proiecta o cale clară către reforma structurală și UE. Așadar, recomandăm Gerogiei să-i acordați perspectiva europeană, dar să reveniți și să evaluați cum îndeplinește o serie de condiții înainte de a-i acorda statutul de candidat”.
Sunt cele mai rapide opinii emise în istorie de către executivul european.
Viitorul procedurii de aderare al R. Moldova, dar și al Ucrainei și Georgiei, va fi discutat la reuniunea de joi, 23 iunie, a șefilor de stat și guverne din cele 27 de state membre.
Cererea de aderare la UE a R. Moldova a fost semnată pe 3 martie 2022.