Maia Sandu, despre obținerea statutului de candidat la aderarea la UE: Astăzi sărbătorim, dar de mâine ne apucăm de muncă
Astăzi sărbătorim, dar de mâine începem un drum lung și anevoios de integrare în Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu, care a ținut să dea cetățenilor laurii pentru obținerea statutului de țară candidată la aderarea la UE și a explicat că greul abia acum începe, întrucât sunt foarte reforme care vor trebui implementate, iar guvernarea își va asuma costul politic pentru ele.
Șeful statutului a amintit că la alegerile parlamentare din 2019, partidul pe care îl conducea pe atunci și acum se află la guvernare promitea cetățenilor ca vom depune cererea de aderare până în 2023.
”Iată că nu doar am depus cererea, dar am și obținut statutul de țară candidată. Acest eveniment nu schimbă peste noapte lucrurile în țara noastră. Dar acesta ne oferă un sprijin mai mare din partea Uniunii Europene pe calea dificilă pe care mergem pentru a consolida pacea, a îmbunătăți condițiile de viață ale oamenilor și a crea oportunități de dezvoltare celor întreprinzători. Statutul de țară candidată ne oferă o direcție clară de dezvoltare, sprijin pe această cale și, mai important, speranță” a declarat Maia Sandu.
Ea a mai declarat că R. Moldova va fi în mai multă siguranță în familia UE și va avea mai multe oportunități de dezvoltare.
”Apartenența la UE înseamnă integrarea cu piața europeană, cea mai mare și mai bogată piață de desfacere din lume. Accesul pe piața UE oferă companiilor din țara noastră oportunități semnificative de dezvoltare și creștere, într-un mediu competitiv și corect, cu reguli clare și respectate. Iar pentru cetățeni, apropierea de UE înseamnă garantarea drepturilor și libertăților și o mai bună calitate a vieții aici, acasă” a explicat președintele.
Totodată, Maia Sandu a notat că acest succes nu va rezolva imediat problemele cu care se confruntă în prezent R. Moldova, cauzate în special de războiul din Ucraina.
”Nu există domeniu al vieții sociale și economice care să nu fie afectat de război: creșterea prețurilor la combustibil și gaz, dificultatea exportului producției agricole, închiderea căilor de transport sau oprirea comerțului mic, sursă de venit pentru multe familii ce trăiesc aproape de hotar - toate au fost afectate dramatic de război. Aceste crize au cauze externe, iar instrumentele prin care ne putem apăra de ele sunt limitate. Nu producem energie sau carburanți ca să putem stabili prețurile la aceste produse, iar tentativele de a controla aceste prețuri pot duce la dispariția produselor de pe piață” a explicat șeful statului.
Însă R. Moldova are o șansă unică de dezvoltare, apropiind standardele sale de viață de cele din UE, consideră Maia Sandu.
”În pofida greutăților și a incertitudinii, suntem hotărâți să avansăm pe acest drum. Iar pentru acest efort național de curățare și dezvoltare a țării, avem nevoie de alinierea tuturor forțelor politice, a societății civile, a funcționarilor publici, a administrației centrale și locale, a sectorului privat. Numai împreună putem ridica țara noastră la nivelul de trai, de siguranță și de dezvoltare pe care îl merită oamenii ei. Moldova e casa noastră comună, iar ordinea, bunăstarea și prosperitatea ei depind de fiecare dintre noi” a declarat președintele.
Succesul demersului european al Republicii Moldova depinde însă, într-o mare măsură, de integritatea, eficiența și independența sistemului justiției, consideră Maia Sandu, de aceea, reforma justiției este principala prioritate a guvernării.
”Trebuie să curățăm sistemul judecătoresc și procuratura de persoane corupte, lipsite de integritate. Fără acest pas, nu putem avea un act al justiției integru, pe care contează orice cetățean sau investitor” consideră șeful statului.
Ea a mai explicat că proiectul aderării R. Moldova la UE este al unei întregi generații și că actuala guvernare este gata să-și asume orice preț politic pentru realizarea lui. Potrivit Maiei Sandu, orice reformă vine cu costuri politice pentru partidul care o inițiază și probabil din această cauză nu s-au prea făcut reforme în ultimii 30 de ani. Ea a menționat că sunt foarte multe condiții pe care R. Moldova trebuie să le îndeplinească, însă toate au fost făcute publice, negând acuzațiile fostului președinte Igor Dodon că ar fi anumite condiții secrete impuse de UE pentru a primi țara în blocul comunitar.