Fostul deputat Alexandru Slusari avertizează că Gazprom ar putea sista livrările de gaz în R. Moldova. Vladimir Bolea: Vom avea gaz
Gazprom ar putea sista livrările de gaze naturale pentru R. Moldova, sub diverse pretexte juridice sau politice. O spune fostul vicepreședinte al Parlamentului Alexandru Slusari, potrivit căruia Guvernul trebuie să pregătească soluții pentru a asigura țara cu gaze naturale pe timp de iarnă. De cealaltă parte, reprezentanții guvernării spun că în eventualitatea sistării livrărilor de gaze naturale de către Gazprom, România va fi partenerul la care vom apela. De asemenea, dacă prețul de achiziție va fi unul foarte mare, guvernanții mizează pe sprijinul Uniunii Europene, notează IPN.
Potrivit lui Alexandru Slusari, nerespectarea prevederilor din contractul cu Gazprom privind auditarea datoriilor Moldovagaz ar putea determina Rusia să rezilieze contractul. El consideră că Rusia va aștepta iarna pentru a lovi R. Moldova, întrucât pe timp de vară volumele de gaze necesare sunt reduse, iar impactul loviturii nu va fi atât de puternic.
”Anticipez ca la toamnă Gazprom va sista livrările de gaze naturale. Ei așteaptă momentul cel mai nepotrivit pentru noi, cel mai greu. Sper că sunt oameni responsabili în țară care se gândesc la planul B. Gazprom ar putea să ne lovească în octombrie-noiembrie, iar noi trebuie să avem până atunci rezerve de gaz. E foarte bine că se fac achiziții. În calitate de plan B mai este România, sper că nu cumpărăm gaz cu găleata, ci prin gazoductul Iași-Chișinău să ne asigurăm cantitățile necesare, poate cu o eventuală amânare de plată, dacă va fi posibil. Trebuie să avem pregătite alternative, Federația Rusă are motiv juridic să rezilieze contractul, din cauza lipsei auditului. Dar Rusia este un partener care poate rezilia contracte și pe motive politice. Poate fi statutul de candidat la aderare, poate fi un discurs care la Moscova va fi perceput ca antirus” a spus Alexandru Slusari.
De cealaltă parte, guvernanții spun că Guvernul se pregătește temeinic pentru toate scenariile posibile. Executivul împrumută de la BERD 300 de milioane de euro pentru a procura rezerve de gaz. Împrumutul este format din două componente: 200 de milioane de euro sunt destinare achiziției de gaz, iar 100 de milioane pentru stocarea volumelor în România.
”Din fericire, avem gazoductul Iași-Chișinău complet funcțional. România a scos săptămâna trecută primul metru cub de gaz și a pornit extracția din Marea Neagră, ceea ce înseamnă o nouă alternativă de gaze naturale. România acum își umple rezervoarele sale, pentru că era unica țară europeană care pe timp de iarnă își avea rezervoarele pline doar în proporție de 40%. Deci, posibilitatea ca Republica Moldova să rămână fără gaze naturale la iarnă este egală cu zero. Cealaltă problemă arzătoare este prețul. Pentru compensarea prețului, Guvernul lucrează la un proiect de sprijin țintit, pentru păturile social-vulnerabile. Sperăm UE să fie alături de noi, așa cum a fost întotdeauna” a spus deputatul PAS, Vladimir Bolea.
Recent, președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că prețul de achiziție pentru gazul rusesc este în luna iulie de 980 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu 100 de dolari mai mult față de luna trecută.