Deputatul Vladimir Bolea, copreședinte al Grupului de lucru pentru asigurarea, în cadrul normelor constituționale, a funcționalității Unității teritoriale autonome Găgăuzia şi a prevederilor legislative ale R. Moldova în raport cu statutul special al UTA Găgăuzia, a participat la prezentarea raportului ”Analiza aranjamentelor și relațiilor instituționale dintre autoritățile centrale și autonomia găgăuză”. Documentul a fost elaborat la solicitarea Grupului de lucru parlamentar privind Găgăuzia.

Deputatul a menționat că documentul este foarte importat pentru țara noastră, mai ales în această perioadă când Republica Moldova este prinsă în provocări interne, regionale și geopolitice.

Provocările pe dimensiunea autonomiei sunt multe, dar sunt sigur că vor avea un  final pozitiv și noi vom dezvolta o autonomie funcțională pe teritoriul Republicii Moldova, vom deveni un stat exemplu, în care se dialoghează, se discută și întotdeauna se găsește consens, pe căi politice și diplomatice”, a spus deputatul Vladimir Bolea.

Potrivit parlamentarului, R. Moldova este un stat unitar în parcursul spre Uniunea Europeană și necesită multă muncă la nivel multidimensional. ”Avem nevoie de susținerea organizațiilor internaționale, a partenerilor de dezvoltare, pe dimensiuni interetnice, prin programe interculturale, științifice, de promovare, de integrare națională, ca într-un final să devenim un stat puternic, cu o autonomie funcțională pe teritoriul său”, a afirmat deputatul.

Raportul a fost realizat de CMI – Fundația pentru pace Martti Ahtisaari în cadrul proiectului ”Dialog privind Găgăuzia” cu suportul Suediei. La evenimentul de lansare a  raportului au participat Ambasadoarea Suediei în Moldova, Katarina Fried, managerul de țară al CMI, Steve Young, autorii raportului, Zdenka Machnyikova și Ion Beschieru, cercetătoarea superioară în cadrul Institutului ”Eurac Research”, Elisabeth Alber.  

Raportul analizează procedurile și mecanismele la nivelul relațiilor instituționale dintre centru și autonomie și scoate în evidență domeniile care vor fi discutate în cadrul Grupului de lucru parlamentar privind Găgăuzia. Documentul conține o serie de recomandări, printre care necesitatea de consolidare a capacităților în mai multe domenii pentru îndeplinirea funcțiilor existente ale autonomiei. Raportul este rezultatul unui proces participativ larg dintre autoritățile din Chișinău și Comrat, societatea civilă și consultări cu instituțiile academice internaționale din perspectiva practicii comparative a relațiilor dintre centru - autonomie.