R. Moldova, alături de aproximativ 40 de țări - între care Statele Unite, statele membre ale Uniunii Europene (UE), Regatul Unit și țări asiatice - au cerut Rusiei, într-o „Declarație comună”, să-și oprească „imediat operațiunile militare în Ucraina” și susțin demersurile Kievului la Curtea Internațională de Justiție (CIJ).

În această „Declaraţie comună”, publicată miercuri la New York, aceste ţări îşi exprimă „susţinearea” faţă de acţiunea Ucrainei ”împotriva Rusiei la Curtea Internaţională de Justiţie, în baza Convenţiei prevenirii şi reprmării infracţiunii genocidului din 1948, în vederea stabilirii faptului că intervenţia militară a Rusiei nu are niciun fundament juridic şi are la bază acuzaţii nefondate de genocid”.

„Ne reiterăm sprijinul pentru cererea Ucrainei de inițiere a unei proceduri împotriva Federației Ruse în fața Curții Internaționale de Justiție în temeiul Convenției din 1948 privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid, care urmărește să stabilească că Rusia nu are nicio bază legală pentru a întreprinde acțiuni militare în Ucraina. pe baza unor acuzații nefondate de genocid. Reiterăm importanța acestor proceduri și îndemnăm, din nou, Rusia să-și suspende imediat operațiunile militare din Ucraina, așa cum a ordonat Curtea în Ordinul său privind măsurile provizorii din 16 martie 2022”, se arată în declarație

Statele semnatare arată că CIJ a cerut Moscovei, la 16 martie 2022 să pună capăt războiului rus în Ucraina.

„Rusia trebuie trasă la răspundere pentru acțiunile sale. În acest sens, considerăm că încălcările dreptului internațional de către Rusia implică responsabilitatea sa internațională și că pierderile și daunele suferite de Ucraina ca urmare a încălcărilor dreptului internațional de către Rusia necesită repararea completă și urgentă de către Rusia, în conformitate cu legea răspunderii statului”, se mai arată în declarație. 

Țările semnatare au făcut, din nou, apel la comunitatea internațională să exploreze toate opțiunile pentru a sprijini Ucraina în procedurile sale în fața CIJ.

Potrivit Ucrainei, țara are nevoie de cel puțin 750 de miliarde de dolari pentru a se ridica din ruinele cauzate de conflict.

Curtea Internațională de Justiție, cu sediul la Haga, cea mai înaltă jurisdicție a ONU, emite hotărâri cu caracter constrângător și fără drept de apel. CIJ își bazează concluziile pe tratate și convenții, însă nu are niciun mijloc prin care să impună respectarea hotărârilor pe care le pronunță.