Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a venit cu un mesaj de salut înaintea celei de-a doua ediții a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova. Potrivit șefului diplomației de la București, Republica Moldova, ca urmare a efectelor multidimensionale ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei, are de înfruntat o serie de crize care sunt suprapuse.

Aurescu a precizat că pe de o parte, Chișinăul trece printr-o criză umanitară, generată de valul de refugiați care trebuie gestionat, iar pe de altă parte – printr-o criză economică care este determinată de pierderea unor anumite piețe de desfacere din regiune din cauza războiului.

Sunt și alte efecte complicate, inclusiv în ceea ce privește securitatea energetică a Republicii Moldova, o situație care pre-exista războiului, dar care a fost agravată de efectele războiului din Ucraina”, a spus oficialul român.

Șeful MAE a menționat că, Conferința de astăzi își propune să consolideze Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, ca instrument de susținere a eforturilor autorităților de la Chișinău de a trece cu bine peste aceste situații de criză și să efectueze cu succes reformele necesare pentru modernizarea statului și pentru consolidarea rezilienței instituțiilor sale.

Acest efort de reformă este cu atât mai relevant, pentru că, pe 17 iunie, Comisia Europeană a emis Opinia sa, prin care a propus acordarea statutului de candidat. Pe baza acestei opinii Consiliului European, la sfârșitul lunii iunie, a decis acordarea statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova, iar Opinia Comisiei conține o serie de repere, o serie de obiective, de benchmark-uri de reformă, care trebuie să fie îndeplinite de Republica Moldova. O parte dintre aceste obiective se regăseau deja în obiectivele de reformă ale autorităților de la Chișinău - dacă vorbim despre reforma justiției, reforma administrației publice, despre lupta anticorupție sau dezoligarhizarea Republicii Moldova”, a adăugat el.

Bogdan Aurescu a declarat că este nevoie de un efort foarte hotărât, foarte serios, de o muncă asiduă din partea autorităților de la Chișinău, iar România, la rândul său, este hotărâtă să susțină pe deplin Republica Moldova în acest proces de reformă în spirit european: „Conferința de astăzi o dovedește, așa cum o dovedește și sprijinul pe care l-am acordat, în mod constant, în plan bilateral”.

România are datoria de a ajuta Republica Moldova, având în vedere comunitatea de limbă, de cultură și de istorie, dar și Parteneriatul Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Faptul că suntem astăzi împreună cu Germania și Franța, în acest efort, suntem împreună cu 33 de alte state, din Uniunea Europeană, din G7 și din alte regiuni ale lumii, faptul că avem alături de noi peste 10 organizații internaționale, instituții europene, alte agenții, inclusiv agenții ONU, ne arată că Republica Moldova este foarte mult în atenția comunității internaționale și că aceste organizații, acești actori, aceste state împărtășesc opinia noastră cu privire la importanța stabilității Republicii Moldova și la importanța susținerii parcursului său european”, a mai spus ministrul.

Amintim că prima Conferință de sprijin pentru Republica Moldova a avut loc pe 5 aprilie, la Berlin, și a fost co-prezidată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, alături de omologii din Germania și Franța. Evenimentul a marcat lansarea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova și a generat un important sprijin politic, financiar și tehnic, în beneficiul direct al Republicii Moldova. Acest format internațional prin care Republica Moldova beneficiază de o susținere aprofundată este esențial în contextul cumulului de crize cu care se confruntă Republica Moldova - în special în plan energetic și economic, exacerbate de consecințele agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei.