Ministrul de Externe al Irlandei, în vizită în R. Moldova: Abia aștept ca Chișinăul să devină o capitală europeană. Este un vis realizabil
Facilitarea călătoriilor între R. Moldova și Irlanda, liberalizarea roamingului, conversiunea permiselor de conducerea, recunoașterea diplomelor de studii, dar și prioritizarea turismului. Acestea au fost principalele teme de discuții dintre ministrul de Externe, Nicu Popescu, și omologul său irlandez, Simon Coveney, aflat într-o vizită la Chișinău.
Popescu a declarat în cadrul unei conferințe de presă comune că vizita lui Coveney la Chișinău este prima a unui ministru de Externe irlandez din ultimii 19 ani și prima a șefului diplomației unui stat membru al UE după ce R. Moldova a primit statutul de țară candidată la aderarea la UE. De asemenea, el a vorbit despre crearea unui grup interparlamentar de prietenie dintre R. Moldova și Irlanda.
”Discuțiile noastre s-au axat pe modalitățile de a beneficia de statutul oferit Moldovei, de a accelera parcursul nostru de aderare la Uniunea Europeană. Evident că țara noastră mai are mult de lucru pentru a îmbunătăți economia, a lupta cu corupția și pentru a consolida în continuare democrația, dar intenția noastră e să o facem cu partenerii noștri, inclusiv cu Irlanda. Am discutat și despre situația regională, agresiunea Federației Ruse contra Ucrainei, efectele negative a acestei agresiuni atât pe întregul continent, cât și asupra R. Moldova. Am discutat și criza umanitară provocată de acest război și cum a afectat valul de refugiați” a declarat Popescu.
În replică, ministrul de Externe de la Dublin, Simon Coveney, a subliniat că Irlanda susține deplin parcursul european al R. Moldova.
”Irlanda este un mare susținător al R. Moldova în parcursul obținerii de stat candidat și vă asigur că vom continua să vă susținem pentru ca să deveniți membră a Uniunii Europene. Știm că Moldova se confruntă cu un număr mare de refugiați, știm că aveți diverse presiuni legate de obținerea energiei, gestionarea frontierelor și vrem să vă ajutăm în aceste domenii. Abia astept ca Chișinăul să devină o capitală europeană, la fel ca Dublin. Vom fi alături ca să reușiți să realizați acest vis, care este destul de real”, a menționat ministrul irlandez.
Întrebat despre ce acorduri bilaterale s-a discutat, Popescu a menționat câteva propuneri, printre care: liberalizarea roamingului, conversiunea permiselor de conducere, recunoașterea diplomelor de studii, dar și prioritizarea turismului. În Irlanda se află în prezent circa 40 de mii de cetățeni ai R. Moldova, despre care Coveney a declarat că au un impact benefic asupra economiei țării sale.