VIDEO // Jānis Mažeiks: „Negocierile de aderare a R. Moldova la UE nu se vor întâmpla la mandatul unui singur Parlament sau Guvern”
Calea Republicii Moldova spre Uniunea Europeană este una lungă, susține Ambasadorul UE în R. Moldova Jānis Mažeiks. Aflat în nordul țării, oficialul a declarat că viitorul european al Moldovei depinde de fiecare cetățean în parte și de autoritățile centrale, iar până la negocieri mai este mult de lucru, scrie Nord News.
„Negocierile depind de cât de repede se vor mișca lucrurile în R. Moldova cu privire la condițiile Consiliului European. Unele dintre aceste condiții pot fi implementate rapid, cum ar fi să ai o relație mai bună cu societatea civilă. Realizarea altor condiții va dura mai mult. De exemplu, combaterea corupției, dezoligarhizarea domeniului politic, economic și mass-media. Este evident că acest lucru nu se va întâmpla la mandatul unui singur Parlament și, sincer să fiu, nici la mandatul unui singur Guvern”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în R. Moldova.
Tot ieri, aflată în raionul Fălești, președintele Maia Sandu a declarat că războiul ruso-ucrainean va juca un rol important în acest proces de lungă durată pentru R.Moldova.
„Astăzi am citit că Macedonia de Nord și Albani au început negocierile. Ei au trecut printr-o perioadă destul de lungă de la momentul în care li s-au oferit statutul de țară candidată. Eu sper ca Republica Moldova să se miște mai repede. Evident, acest lucru nu se va întâmpla în următoarele luni. Pentru moment avem condiții formulate de Uniunea Europeană și o evaluare care se va întâmpla la anul și în funcție de asta vom vedea care sunt planurile UE. Evident, situația din Ucraina, războiul de la hotare, va determina cum se vor întâmpla lucrurile mai departe”, a menționat șeful statului.
Nord News amintește că prim-ministrul Natalia Gravrilița a declarat în cadrul unui interviu pentru NordNews, că negocierile ar putea avea loc în toamna anului viitor.
„Vom avea o echipă de negociatori atunci când UE va lua decizia de a începe negocierile. Probabil, această decizie va fi abia la sfârșitul anului viitor, în funcție de progresul nostru în reformele semnalate. Aproximativ, evaluarea va avea loc în toamna anului viitor”, a spus Natalia Gavrilița.
Pe 23 iunie, Consiliul European a votat în unanimitate acordarea statutului de țară candidată pentru Republica Moldova și Ucraina. Astfel, statele urmează să își implementeze reformele necesare și să-și adapteze legislațiile la cele europene.