Ex-vicepremier pentru Reintegrare: Regiunea transnistreană reprezintă o amenințare, mai ales în contextul războiului din Ucraina
Politica externă agresivă a Federației Ruse este cea mai mare amenințare la adresa Republicii Moldova. Este concluzia studiului „Amenințările la adresa securității Republicii Moldova pe termen scurt și mediu”, elaborat de mai mulți experți în domeniul securității și comunicării strategice din Republica Moldova. Potrivit specialiștilor, în contextul agresiunii militare din Ucraina și a imprevizibilității acțiunilor Rusiei pe plan extern, prioritatea Republicii Moldova este de a-și consolida capacitățile de apărare, transmite IPN.
Potrivit autorilor studiului, Federația Rusă reprezintă cea mai mare amenințare la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Războiul din Ucraina este un exemplu elocvent al politicii agresive ruse și a ignorării totale de către Moscova a regulilor democrației și dreptului internațional.
Situația economică și socială precară generată de războiul din Ucraina și de criza energetică globală reprezintă amenințări la fel de dure la adresa securității țării. Potrivit experților, aceste vulnerabilități pot fi folosite de actori politici din țară și din străinătate pentru a crea destabilizări în societate.
„Criza economică și energetică sunt amenințări care deja produc efecte directe asupra fiecărui om în parte și a societății în ansamblu. O altă amenințare este dezinformarea și manipularea opiniei publice. Campaniile de dezinformare țintesc procesul nostru de integrare europeană, ele mai vizează parteneriatele politice și de securitate pe care le are Republica Moldova. Aceste campanii limitează libertatea de alegere a poporului Republicii Moldova și subminează suveranitatea țării. Regiunea transnistreană reprezintă o amenințare, mai ales în contextul războiului din Ucraina, dar trebuie să înțelegem că nu tot ce face Tiraspolul este dictat de Moscova. Sunt decizii care vin de la Moscova, dar decidenții de la Tiraspol au și agenda proprie. Și este necesar să înțelegem de ce este dictată o anumită decizie a lor pentru a contracara eficient eventuale riscuri”, a spus ex-vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea.
Experții au venit cu recomandări pentru autoritățile statului în vederea consolidării securității naționale. Potrivit lor, în contextul crizei de securitate din regiune este imperios necesară modernizarea Armatei Naționale și fortificarea capacităților de apărare.
„Prioritatea este consolidarea capacităților de apărare a Armatei Naționale. Nu putem avea o dezvoltare economică, socială, dacă nu avem apărare națională. Pe termen mediu este important să integrăm minoritățile etnice, poate fi oportună revizuirea curriculei școlare pentru a fortifica sentimentul de apartenență la patrie. Este importantă consolidarea securității informaționale, prin blocarea finanțărilor obscure și consolidarea capacităților noastre de comunicare strategică”, a spus experta pe domeniul securității și comunicării strategice, Elena Mârzac.