Reuniunea ambasadorilor R. Moldova are loc la Chișinău. Problemele diasporei, diplomația economică și securitatea, pe agenda de discuții
Reuniunea ambasadorilor R. Moldova cu genericul ”Diplomația R. Moldova în contextul oportunităților și provocărilor regionale”, eveniment care va dura două zile, în perioada 18 – 19 august 2022, a fost inaugurată la Chișinău. Reuniunea este organizată de Ministerul de Externe și are drept scop examinarea chestiunilor legate de realizarea politicii externe și stabilirii unor noi sarcini şi priorități pe termen scurt și mediu. Discursuri de început au ținut ministrul de Externe, Nicu Popescu, și președintele Maia Sandu.
Ministrul Popescu a vorbit despre problemele cu care s-a confruntat R. Moldova în ultimul an și a trecut în agendă reușitele guvernării.
”Am avut un an foarte dificil, cu multiple crize, cu această agresiune a Rusiei în Ucraina, care a creat o criză umanitară în R. Moldova, care a avut efecte majore pentru economie, pentru securitatea energetică. Am lucrat pentru a minimiza impactul acestor crize și am apărat securitatea și europenitatea țării noastre. Am reușit să progresăm mult pe realizarea unor obiective. Primul este obținerea statutului de candidat la aderarea la UE, am trecut din categoria vecini ai UE la categoria unui stat care va ajunge în UE. S-a lucrat enorm la acest obiectiv. Am făcut totul ca apropierea noastră de UE să aducă beneficii concrete. Am deschis piața europeană pentru agricultorii noștri. Am continuat dialogul cu partenerii noștri externi, am lucrat bine cu România, partenerul nostru cheie. Trebuie să ținem minte că diplomația înseamnă și o acțiune susținută pentru a ajuta, promova și contribui la o bună interacțiune cu concetățenii noștri de peste hotare. Am semnat nouă acorduri care aduc beneficia diasporei, precum recunoașterea diplomelor, permiselor de conducere, etc. Planificăm să fortificăm serviciile noastre consulare în mai multe țări. Este important ca diplomații noștri să facă totul pentru a ajuta economia noastră” a declarat Popescu.
Iar președintele Maia Sandu a menționat că integrarea europeană rămâne prioritară pentru ambasadori, în special cei din țările UE. Potrivit ei, aceștia au sarcina creșterii șanselor R. Moldova de aderare la UE.
”Știm că procesul de integrare europeană durează, este un process complex, dar cred că oricând poate apărea posibilitatea de a-l scurta și trebuie să fim pregătiți de ea. Integrarea europeană nu e doar responsabilitatea ambasadorului de la Bruxelles, dar și a ambasadorilor din țările membre. Oriunde vă aflați, trebuie să munciți pentru integrarea noastră europeană, să promovați ce se întâmplă aici, la noi acasă. Le mulțumesc celor care au lucrat și lucrează pe agenda de integrare. Trebuie să ajutăm R. Moldova să treacă peste crizele cu care se confruntă. Avem criza energetică, trebuie să găsim alternative. Voi le puteți identifica în țările în care ne reprezentați. Protejarea intereselor cetățenilor este o prioritate. Avem un număr mare în afara țării. Trebuie să avansăm pe promisiunile făcute. Trebuie să contribuim la deschiderea magazinelor europene pentru produsele moldovenești, acolo unde contează calitatea și prețul produsului, nu alte motive de ordin politic” a declarat șeful statului.
Evenimentul are drept scop examinarea chestiunilor legate de realizarea politicii externe a Republicii Moldova și stabilirii unor noi sarcini şi priorităţi pe termen scurt și mediu, aprecierea activității misiunilor diplomatice şi sporirii eficienţei acestora. În cadrul reuniunii vor fi examinate chestiuni legate de evoluţia relațiilor internaționale din ultima perioadă, în particular ameninţările la adresa securităţii regionale și internaţionale.
De asemenea, vor fi discutați pașii următori cu privire la oferirea statutului de țară candidat pentru aderare la UE Republicii Moldova dar și realizarea Planului de implementare a celor 9 recomandări propuse de Comisia Europeană.
O prioritate la ordinea zilei o constituie şi problemele cu care se confruntă diaspora, modalităţile de a oferi protecţie socială cetăţenilor moldoveni aflaţi temporar la muncă peste hotare. În acest sens, șefii de misiuni diplomatice vor participa la lucrările Zilei Diasporei, organizată în acest an cu genericul ”O țară mică cu inimă mare”.
Totodată, în calitate de invitați speciali, vor participa cu intervenții în regim de videoconferință ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, ministrul de Externe al Turciei Mevlüt Çavuşoğlu, directorul departamentului diplomație economică din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Franceze, Helene Dantoine.