Președintele Maia Sandu a participat la deschiderea oficială a Zilelor Diasporei 2022. În mesajul de salut, șefa statului a adresat mulțumiri sincere cetățenilor stabiliți peste hotare pentru că nu uită de R. Moldova, că sunt interesați de ceea ce se întâmplă aici și doresc să se implice activ în dezvoltarea țării.

Maia Sandu le-a vorbit celor prezenți despre ultimul an care a fost plin de provocări, despre recuperarea post-pandemică, dar și criza refugiaților din Ucraina.

„A fost un an greu, marcat de mai multe crize, un an care a evidențiat vulnerabilitățile țării noastre și ne-a arătat că avem de făcut mai mult decât am presupus pentru stabilizarea Republicii Moldova și așezarea ei pe un parcurs clar, ireversibil, de modernizare și dezvoltare. Dar în pofida dificultăților, am reușit câteva lucruri importante: am început curățarea instituțiilor statului de corupție în toate domeniile, am pornit reforma justiției, care urmărește construirea unei justiții eficiente și independente, care să asigure supremația legii”, a menționat președintele în discursul său.

În același timp, Maia Sandu a mulțumit reprezentanților din diasporă care au ajutat la completarea chestionarului transmis Uniunii Europene, pentru a primi statutul de țară candidat la aderare.

Președintele a vorbit și despre eforturile de a face mai multe pentru moldovenii din diasporă. „În acest an, am continuat să consolidăm relațiile bilaterale cu alte state, în interesul cetățenilor noștri. Aceste relații au dat roade bune pentru Republica Moldova pe plan internațional și pentru cetățenii noștri pe plan bilateral. Din luna august a anului trecut, am semnat mai multe acorduri bilaterale ce apără interesele cetățenilor noștri stabiliți peste hotare”, a menționat Sandu. 

Alte subiecte importante pentru moldovenii stabiliți peste hotare menționate de președinte sunt reducerea costului taxelor consulare pentru mai multe tipuri de servicii și repatrierea, care îi va scuti pe cei care revin cu traiul în Republica Moldova de taxe pentru introducerea în țară a obiectelor de uz personal și a unui mijloc de transport.

În context, președintele a subliniat nevoia de ajutor din partea cetățenilor plecați peste hotare în toate domeniile. „De medici, de profesori, de ingineri; de oameni muncitori, onești și creativi. Avem nevoie de profesioniști în structurile de stat, de antreprenori care nu se tem să încerce noi afaceri, aici, acasă, de oameni muncitori gata să lucreze pământul, să pună umărul și să schimbe în bine viața în satul sau orașul de baștină. Avem deja exemple frumoase: sute de oameni reveniți din diaspora lucrează acum în instituțiile publice, în ministere și în Cancelaria de stat, în sectorul privat. Și în echipa de la Președinție am oameni reveniți de peste hotare”.

„Preluând bunele practici acumulate în țările unde v-ați stabilit, utilizând cunoștințele și contactele voastre, putem să schimbăm lucrurile în bine în Republica Moldova, împreună. Haideți să o facem pentru cei apropiați, pentru rudele, copiii și nepoții voștri, care vor avea astfel șansa să crească într-o țară în care vrei să trăiești. Noi vă așteptăm acasă nu doar în vacanțe. Vă așteptăm să reveniți cu experiențele pe care le-ați trăit, cu exemplele pe care le-ați văzut și cu studiile pe care le-ați făcut. Vă așteptăm să reveniți ca să fiți alături de cei dragi”, a conchis președintele. 

Amintim că evenimentul „Zilele Diasporei” are loc în perioada 19-20 august, la Palatul Republicii din Chișinău, și este organizat sub patronajul Guvernului.

Pe parcursul celor două zile, participanții la Zilele Diasporei vor avea parte de un dialog deschis cu reprezentanții autorităților. În același timp, vor avea posibilitatea să participe în cadrul a două ateliere privind promovarea produsului turistic al Republicii Moldova și la o sesiune de networking între asociațiile diasporei și cele de băștinași.

În incinta Palatului Republicii vor fi amenajate expoziții tematice ale asociațiilor din diasporă și ale asociațiilor de băștinași, dar și stand-uri ale instituțiilor publice. Evenimentul se va încheia cu o ceremonie festivă.

Miza organizării Zilelor Diasporei este de a asigura un dialog constant între conaționalii de peste hotare şi autoritățile statului și de a dezvolta și promova dialogul cultural artistic tradițional, precizează un comunicat de presă.