Secretarul de Stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, a venit cu un mesaj cu prilejul împlinirii a 31 ani de la proclamarea independenței R. Moldova. În mesajul său, oficialul român aduce aminte despre faptul că România a fost prima țară care a recunoscut independența republicii față de Uniunea Sovietică, iar astăzi continuă să sprijine R. Moldova în drumul său spre UE.

„La 27 august 1991, Republica Moldova și-a declarat Independența față de Uniunea Sovietică. La 31 de ani de la acel moment, Republica Moldova este deplin angajată pe calea guvernată de valorile și principiile autentic democratice, singurele care pot garanta securitate și prosperitate întregului spațiu european. România a fost atunci prima țară care a recunoscut independența tinerei republici, iar astăzi, sprijină cu fermitate, din toate punctele de vedere, Republica Moldova în drumul său către Uniunea Europeană.
 
În numele echipei Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din Guvernul României, instituție direct implicată în finanțarea proiectelor dedicate tuturor cetățenilor din stânga Prutului, vă doresc vouă, dragi prieteni moldoveni, multă sănătate, liniște și un viitor predictibil și ireversibil în spațiul istoric, cultural și spiritual al marii familii europene.
La mulți ani, Republica Moldova!”, a transmis Adrian Dupu. 
 
În R. Moldova, astăzi, 27 august, este sărbătorită cea de-a 31-a aniversare de la adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică.

Proclamarea independenței R. Moldova, în 1991, a avut loc în contextul unor ample mișcări naționale și democratice, în practic toate fostele republici ale URSS. Pe 27 august 1991, în urma puciului eșuat de la Moscova din 19-21 august 1991, R. Moldova și-a declarat independența „având în vedere trecutul milenar al poporului nostru și statalitatea sa neîntreruptă în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”, după cum se menționează în Declarația de Independență.

Declarația de Independență a fost adoptată cu votul a 278 de deputați din primul Parlament al R. Moldova, sub presiunea a sute de mii de persoane, care au venit la Chișinău, chiar și din cele mai îndepărtate localități.