Comunicarea dintre Chișinău și Tiraspol are loc prin intermediul Biroului de Reintegrare, suficient pentru soluționarea problemelor curente. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu în cadrul unui interviu, confirmând că liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, i-a adresat o scrisoare prin care invită autoritățile de la Chișinău la dialog.

Regimul de la Tiraspol trimite multe scrisori, noi avem comunicare prin intermediul Biroului de Reintegrare, prin intermediul dlui viceprim-ministru Serebrian pe subiecte concrete, inclusiv despre cum menținem liniștea și pacea, pentru că noi ne dorim să păstrăm pacea și vom face în continuare tot ce ne stă în puteri, inclusiv vom comunica cu regimul de la Tiraspol mai des decât am făcut-o până acum, pentru a menține pacea”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, Maia Sandu a subliniat că de la izbucnirea războiului în Ucraina dialogul Chișinău-Tiraspol a devenit mai frecvent.

Acest dialog a fost mai frecvent anume din cauza riscurilor la adresa securității pentru a evita orice intenții de destabilizare, pentru a reduce semnificativ riscurile de atragere a Republicii Moldova în acest război”, a subliniat președintele.

În context, Maia Sandu a subliniat că își dorește rezolvarea conflictului transnistrean doar pe cale pașnică. 

R. Moldova este o țară pașnică și va rămâne în continuare o țară pașnică, noi nu vom ataca pe nimeni, noi am spus de mii de ori că ne dorim rezolvarea conflictului transnistrean doar pe cale pașnică, doar pe cale diplomatică. Riscurile nu sunt de la Chișinău, nu Chișinăul a atacat țara vecină, Federația Rusă a atacat o țară vecină. Și în momentul în care Ucrainei i se întâmplă acest lucru e firesc și noi să ne întrebăm în ce măsură ne putem apăra, doar că, iată, se găsesc personaje care încearcă să dezinformeze, să manipuleze”, a declarat șeful statului. 

În context, Maia Sandu a îndemnat societatea să nu se lase manipulată de discursul din Transnistria sau din partea politicienilor pro-ruși de la Chișinău sau de la Moscova.

Moldova este neutră în continuare, noi respectăm neutralitatea, Constituția noastră nu ne interzice să avem Armată Națională, dimpotrivă. Deci, aceasta este prevederea constituțională, să avem armată, armată dotată, ca să poată să-și apere țara. Este datoria noastră”, a declarat Maia Sandu. 

Referindu-se la situația din sectorul energetic, președintele a declarat că sunt luate în calcul toate scenariile. 

Guvernul a transmis mesaj foarte clar că în momentul în care Gazprom va decide, dacă va decide să deconecteze Republica Moldova de la gaze, asta va însemna automat și deconectarea malului drept, și deconectarea malului stâng. Nu știm dacă asta va influența sau nu decizia Moscovei, dar, din punctul nostru de vedere, aici lucrurile sunt foarte clare”, a spus Maia Sandu.

Amintim că R. Moldova se pregătește pentru situația în care Gazprom ar putea să limiteze livrările de gaze naturale. Proporțiile probabile sunt de la 35% la 100%, a declarat anterior ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.