Analiști politici, despre amenințările lui Lavrov la adresa Chișinăului: O tentativă de a influența R.Moldova să renunțe la europenizare
Declarațiile amenințătoare din ultimele zile ale lui Serghei Lavrov la adresa autorităților de la Chișinău reprezintă o încercare de a deturna parcursul european al R. Moldova, dar și un joc al Rusiei pentru a așeza partea moldovenească la masa de negocieri privind statutul regiunii transnistrene. De această părere sunt mai mulți analiști politici și experți din R. Moldova.
Contactat de reporterul Deschide.MD, comentatorul politic Nicolae Negru a declarat că Moscova vrea să sperie Chișinăul pentru a-l obliga să se așeze la masa de negocieri în vederea obținerii unei soluții favorabile Rusiei în reglementarea conflictului transnistrean.
„Vorbim de federalizarea R. Moldova cu drept de veto în politica internă și externă pentru Transnistria și pentru Comrat”, a precizat el.
Iar analistul politic Anatol Țăranu amintește că declarațiile lui Lavrov vin ca urmare a mesajelor lansate de liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care insistă pe „tratative diplomatice privind securitatea Transnistriei”.
„Este evident că aceste inițiative a lui Krasnoselski sunt coordonate cu Moscova... Toate declarațiile lui Lavrov precum că cineva din R. Moldova ar amenința rușii din Transnistria sunt de mai demult articulate. Acum, el împinge Chișinăul spre începerea unui dialog oficial cu Tiraspolul într-o formă sau alta diplomatică. Aceasta înseamnă că Rusia, care este parte a procesului de reglementare, va participa la aceste întruniri diplomatice. Rusia are nevoie de aceste tratative, fiind într-o izolare internațională în care a ajuns și nu poate să contacteze și să relaționeze cu statele occidentale. Încercarea de a reanima un dialog diplomatic în privința Transnistriei este o încercare de a ieși din izolare internațională și a se prezenta pe post de pacificator. Cred că Chișinăul înțelege acest lucru și nu va răspunde la această capcană întinsă de Moscova”, a declarat el pentru Deschide.MD.
Expertul Ion Tăbîrță susține că autoritățile de la Chișinău trebuie să asculte cu atenție declarațiile făcute de Lavrov.
„El nu spune nimic nou. Kremlinul mereu a abordat R. Moldova în așa mod. Anume în acest mod percepe Moscova problematica transnistreană și separatismul transnistrean. Problema este că, până acum, Kremlinul nu-și permitea să vocifereze aceste idei. Acum rămâne întrebarea dacă aceste declarații fac parte dintr-un eventual plan al Rusiei pentru R. Moldova sau sunt declarații de avertizare în adresa statului nostru, a actualei guvernări, pentru a nu aprofunda dialogul cu Uniunea Europeană, pentru ca guvernarea să nu fie una pro-occidentală în promovarea reformelor sale”, a declarat el pentru Deschide.MD.
Analistul precizează că în privința actualei guvernări există presiuni, inclusiv prin intermediul liderilor separatiști de la Tiraspol: „Rusia încearcă să adune un anumit arsenal împotriva actualei guvernări din R.Moldova, astfel ca aceasta să tempereze din intențiile sale de a se apropia de UE prin realizarea unor reforme”.
„Reformele de tip european, democratice, nu convin Rusiei pentru că în acest mod R. Moldova, societatea moldovenească se îndepărtează de modelul de stat post-sovietic pe care încearcă să-l cultiveze Rusia. R. Moldova europenizată și democratizată îndepărtează statul nostru de Federația Rusă”, a adăugat el.
Ion Tăbîrță a atras atenția asupra faptului că Lavrov face aluzii precum că actuala guvernare nu ar fi independentă și că ar fi marioneta Occidentului: „Aceste declarații sunt îngrijorătoare și pentru că, anterior, asemenea acuzații și etichetări veneau în adresa conducerii de la Kiev”.
În ce privește declarațiile lui Lavrov privind „statutul special” pentru Găgăuzia, experții au precizat că acestea ar reprezenta o tentativă de a soma Chișinăul să accepte propunerile Rusiei privind federalizarea R. Moldova.
„Referitor la declarațiile privind Găgăuzia, acestea înseamnă că ei acționează și prin Comrat pentru a destabiliza situația din R. Moldova. Este o formă de presiune asupra Chișinăului, asupra guvernării, să cedeze și să accepte ceea ce propune Moscova. Sunt planuri mai vechi care sunt accelerate în legătura cu situația foarte incertă cu Ucraina, în contextul perspectivei nu tocmai optimiste pentru armata rusă de acolo. Blitzkrieg-ul sau „operațiunea militară specială” nu merge așa cum a fost planificată, chiar dacă Putin zice că e conform planului. Totuși, este greu de crezut că ei au planificat că Ucraina va rezista șase luni de zile. Nefiind siguri de victoria lor, rușii încearcă să accelereze procesele din R. Moldova pentru a obliga Chișinăul să adopte o formulă care ar conveni Moscovei”, a spus Nicolae Negru.
Anatol Țăranu susține că Rusia încearcă să impună Chișinăului agenda sa și, în caz că primește refuz, Kremlinul amenință, inclusiv, cu activizarea curentului separatist în Găgăuzia.
„Pe Rusia interesează o întrunire diplomatică la care ea va putea participa. Respectiv, poate folosi cartea găgăuză pentru a forța R. Moldova să meargă la acest dialog... Totuși, unele tentative de destabilizare nu sunt excluse. Deschiderea unui al doilea front în R. Moldova este cea mai bună țintă pentru Rusia, dar al doilea front înseamnă dispersarea resurselor, ceea ce nu este convenabil pentru Moscova. Cred că la această etapă Rusia se va limita la avertismente verbale, dar nu va întreprinde acțiuni care ar putea duce la utilizarea forței armate”, a spus el.
Ion Tăbîrță este de părere că, cel mai probabil, Federația Rusă vede Găgăuzia, în tandem cu Tiraspolul, ca pe o „forță” care să aibă mai multe prerogative pentru a influența politicile Chișinăului.
„Acest lucru este stipulat și în „Memorandumul Kozak”. Dacă ne aducem aminte, tandemul Tiraspol-Comrat avea în camera superioară, așa-zisul Senat, 13 senatori. 9 din regiunea transnistreană și 4 din Găgăuzia. Restul teritoriului R.Moldova tot urma să aibă 13 senatori. Astfel, într-un Senat de 26 senatori, jumătate urma să fie reprezentanți de Transnistria și Găgăuzia. Astfel, acestea aveau dreptul de veto asupra oricăror legi adoptate de Chișinău. Cel mai probabil, Rusia va dori ca Tiraspolul și Comratul să decidă asupra politicilor adoptate de Chișinău”, a precizat el.
Vorbind de eventualele destabilizări, expertul este de părere că acestea vor fi de ordin social, economic și politic.
„Îmi vine greu să cred că Federația Rusă va îndrăzni să meargă pe un scenariu militar în R. Moldova. Vedem cum Rusia încearcă să concentreze o coaliție oligarhico-geopolitică la Chișinău care să încerce să destabilizeze situația, scopul fiind căderea actualului Guvern proeuropean din R. Moldova. Acele forțe doresc alegerile anticipate parlamentare și prezidențiale”, a mai menționat Tăbîrță.
Amintim că Lavrov a declarat miercuri, 31 august, că Moscova va face totul pentru a proteja interesele populației rusofone din R. Moldova, iar autoritățile de la Chișinău ar evita un dialog direct cu Tiraspolul pentru că și-ar dori soluționarea conflictului pe altă cale decât cea diplomatică.
La fel, acesta a spus că orice atac asupra militarilor ruși staționați ilegal în stânga Nistrului va reprezenta un atac asupra Federației Ruse.