Din arest la domiciliu, fostul președinte Igor Dodon încearcă să împuște doi iepuri: să-și facă PR ieftin și să se răzbune. Acesta a depus o sesizare pe numele Procuraturii Anticorupție, în care a cerut tragerea la răspunderea penală a Maiei Sandu pentru abuzul de putere și control al justiției, prin faptul că nu a numit în termen zeci de judecători, ”ținându-i în suspans de 150 de zile”.

Momentul adevărului pentru șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin. Ea trebuie să dea răspuns dacă președintele Maia Sandu este în drept să încalce legea. Am depus astăzi o sesizare pe numele conducerii Procuraturii Anticorupție, în care am cerut tragerea la răspundere penală a Maiei Sandu pentru abuzul de putere și control al justiției, prin faptul că nu a numit în termen zeci de judecători, aflați în suspans de 150 de zile” a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Dodon, mai multe acțiuni ale șefului statului ar fi ilegale.

La fel, am evidențiat prejudiciul de 2,5 milioane de lei, cauzat statului de către Maia Sandu. Sper ca noua șefă a Procuraturii Anticorupție să se conducă în acțiunile sale de lege, așa cum a promis la învestire, și nu de interesele politice” a adăugat Dodon.

Igor Dodon, care este cercetat pe cinci capete de acuzare, printre care trădare de patrie și îmbogățire ilicită, a mai încercat anterior să-i ceară socoteală Maiei Sandu pentru așa zise ”încălcări ale legii”, însă atunci șeful statului i-a sugerat să aibă grijă de dosarele în care e vizat. 

Eu cred că domnul în cauză ar trebui să se ocupe de căutatul chitanțelor cu salariile pe care le-a primit, ca să poată să-și argumenteze cheltuielile și averile. Cred că pe asta ar trebui să se concentreze acum și restul problemelor să le lase în responsabilitatea autorităților” a declarat atunci Maia Sandu.

În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției, președintele R. Moldova poate fi suspendat din funcție cu votul a două treimi din deputați. Propunerea de suspendare poate fi inițiată de cel puțin o treime din deputați și se aduce, neîntârziat, la cunoștința președintelui R. Moldova. Acesta poate da legislativului explicații cu privire la faptele ce i se impută. Dacă propunerea de suspendare din funcție este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea președintelui.

De menționat că Igor Dodon a fost reținut la data de 24 mai 2022. Ulterior, la data de 26 mai 2022, printr-o decizie a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, acesta a fost plasat în arest la domiciliu - măsură care este aplicată și la ziua de azi.

Fostul șef al statului este bănuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, finanțarea ilegală a partidului și trădare de Patrie. În dosar mai sunt vizați mama lui Dodon, soția sa, dar și cumnatul său, Petru Merineanu, care la moment se află în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13. La fel, Dodon are statut de învinuit în dosarul ”Energocom”.