România dorește să fie și parte a dialogului și soluțiilor legate de reconstrucția Ucrainei. Declarații în acest sens au fost făcute de către premierul român Nicolae Ciucă, în intervenția sa din deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomației Române (RADR).

„România dorește să fie și parte a dialogului și soluțiilor legate de reconstrucția Ucrainei. Avem deplina disponibilitate de a ne implica activ în acest proces. Maniera în care asistăm victimele războiului purtat pe teritoriul Ucrainei dă măsura umanității și responsabilității noastre. În acest context, este oportun să gândim și etapa post-criză, inclusiv din perspectiva relațiilor externe ale României, fie că este vorba de dimensiunea bilaterală sau de cea multilaterală. Ideile, contribuțiile dumneavoastră sunt, și din această perspectivă, necesare pentru a articula de o manieră corectă orientările ce vor fi decise”, a declarat Ciucă. 

Premierul român a subliniat și faptul că „nu ne putem permite să fim blocaţi într-o logică de criză, avem datoria şi obligaţia de a transforma această criză multidimensională în tot atâtea oportunităţi”.

Nicolae Ciucă s-a referit și la R. Moldova. El a remarcat faptul că „România va continua să susțină ferm alegerea europeană a partenerilor săi, precum Republica Moldova, Ucraina, Georgia și statele din Balcanii de Vest”.

„Relația specială, profundă și sinceră dintre România și Republica Moldova a cunoscut o nouă dinamică  în ultimul an. Această evoluție a fost cu atât mai necesară în actualul context geopolitic. Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova din 11 februarie a pus bazele unei cooperări concrete fără precedent. În acest sens, vom continua să susținem Republica Moldova prin toate pârghiile de care dispunem. Rămânem pregătiți să lucrăm împreună pentru un parcurs de succes al acesteia  în calitate de candidat la UE”, a mai spus Ciucă. 

Ministerul Afacerilor Externe din România organizează, în perioada 6-8 septembrie 2022, Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR 2022), sub tema „Răspunsul diplomatic al României la schimbările realității geostrategice”. Lucrările RADR 2022, care în acest marchează și 160 de ani de la înființarea instituției, sunt conduse de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Evenimentul, organizat conform tradiției în apropierea Zilei Diplomației Române (marcată anual la 1 septembrie), îi reuneşte, în format online, pe şefii misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare ale României din străinătate.