Washington Post: Serviciul de securitate al Rusiei lucrează pentru a submina guvernul pro-occidental al Republicii Moldova
Când mii de protestatari s-au adunat luna trecută în fața palatului prezidențial al Republicii Moldova, cerând demisia liderului pro-occidental al țării, omul din spatele demonstrației – un lider al partidului de opoziție în exil în Israel – a primit rapid aprecieri de la Moscova, se arată într-un material publicat astăzi în Washington Post, citat de TVRMolodva.
Un politician rus de rang înalt l-a lăudat pe organizatorul protestului, Ilan Shor, numindu-l „un partener demn pe termen lung” și chiar a oferit regiunii moldovenești conduse de partidul lui Shor gaz rusesc rusesc, scrie Washington Post.
Denumit „cel tânăr” de către Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, Shor, în vârstă de 35 de ani, este o figură principală în eforturile Kremlinului de a submina această fostă republică sovietică.
Mai multe documente în acest sens, obținute de serviciile secrete ucrainene, ilustrează modul în care Moscova continuă să încerce să manipuleze țările din Europa de Est, chiar dacă campania sa militară din Ucraina se clatină. FSB a canalizat zeci de milioane de dolari pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni și a reorienta țara spre Moscova, indică documentele.
Moscova susține de multă vreme o enclavă separatistă în interiorul granițelor Republicii Moldova, care este ocupată de trupele ruse, iar conflictul înghețat a fost o frână în eforturile Chișinăului de a se integra cu Europa de Vest.
În primele luni ale războiului din Ucraina, guvernul Republicii Moldova se temea că tancurile rusești vor trece peste granița sa, mai ales dacă portul Odesa din sudul Ucrainei, aflat la 40 de mile distanță, va cădea. Această amenințare militară imediată s-a diminuat, dar tensiunea crește cu privire la utilizarea gazelor naturale – precum și consecințele atacurilor aeriene ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina vecină – pentru a forța o schimbare a conducerii politice.
La sfârșitul lunii septembrie, controlul principalelor două canale TV pro-ruse din Republica Moldova a fost transferat unui apropiat al lui Shor, oferindu-i acestuia o platformă majoră pentru a promova o agendă aliniată la Moscova. În plus, arată comunicațiile interceptate de serviciile de securitate ucrainene, FSB a trimis o echipă de strategi politici ruși pentru a consilia partidul lui Shor. Conform documentelor, FSB a supravegheat o înțelegere prin care un oligarh rus a achiziționat unul dintre principalele active ale lui Shor, pentru a-l proteja de autoritățile moldovenești.
Partidul Shor urma să fie poziționat ca unul „al acțiunii concrete”, populist „în adevăratul sens al cuvântului”, un partid care „schimba viața oamenilor în bine”, au scris strategii ruși într-un raport adresat FSB. care a fost printre documentele intrate în posesia jurnaliștilor de de Washington Post.
Oficialii moldoveni și americani se tem că eforturile Kremlinului de a submina Republica Moldova, parte a unei campanii care datează de câteva decenii, s-ar putea intensifica doar dacă aceasta va suferi pierderi suplimentare în Ucraina. „Recent, în timp ce Rusia se confruntă cu eșecuri militare și indignare globală din cauza acțiunilor sale brutale în Ucraina, agenții ruși au luat în considerare măsuri din ce în ce mai disperate pentru a preveni erodarea în continuare a influenței sale”, a spus Trezoreria în declarația sa în care anunță sancțiuni împotriva lui Shor și a altor persoane.
Republica Moldova care, împreună cu Ucraina, a primit statutul de candidat la aderarea la UE, este deosebit de vulnerabilă la presiunea rusă din cauza dependenței de aproape 100% de gazul rusesc. Creșterile de peste cinci ori ale prețurilor la gaze în acest an au afectat puternic populația sa de 2,5 milioane, iar facturile la energie se ridică acum la peste 60 la sută din costul mediu de trai al unui moldovean, au spus oficialii de la Chișinău.
„Rușii sunt foarte stânjeniți de întreaga operațiune din Ucraina și au nevoie de succes undeva”, a declarat Oleg Serebrian, viceprim-ministrul Republicii Moldova, într-un interviu. „Frica mea personală este că Moldova este o țintă mai ușoară decât Ucraina. Deci, pentru un fel de reînarmare morală a societății ruse, ar putea folosi diferite instrumente în Moldova. Prima este cea economică”.
Documentele obținute de serviciile de securitate ucrainene oferă o privire largă în lumea întunecată a operațiunilor de influență ale Rusiei în Republica Moldova și a instrumentelor - gazele naturale și finanțări ilicite - pe care Kremlinul le deține aici.
„Rușii sunt foarte buni la exportul a două lucruri: unul, energie, iar al doilea, corupție”, a spus un înalt oficial de securitate moldovenan, care, la fel ca alții, a vorbit sub condiția anonimatului pentru a discuta o prosiya.blemă sensibilă.
Din 2016, operațiunile FSB în Republica Moldova sunt conduse de Dmitri Miliutin, general în serviciul de securitate care este adjunct al șefului Departamentului Informații Operaționale, potrivit documentelor. În cea mai mare parte a timpului petrecut în post, au spus oficialii, Miliutin a lucrat prin Igor Ceaika, un om de afaceri rus care este fiul fostului procuror general al Rusiei. Ceaika este ambasadorul în Moldova al unei asociații de afaceri legate de Kremlin, Delovaia Rossia.
Protestatarii susținuți de Shor au apelat la tactici din ce în ce mai agresive în ultimele două săptămâni și, pe măsură ce criza energetică a Republicii Moldova se intensifică, alarmarea crește în Chișinău și capitalele occidentale.
Rușii „fac tot ce pot pentru a stinge luminile”, a spus un al doilea oficial occidental. „Nu trebuie să facă mult mai mult decât atât pentru a destabiliza guvernul Republicii Moldova”.