Președintele PSRM, Igor Dodon, a anunțat că socialiștii vor iniția o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Filip, ca urmare a deciziei de asumare a răspunderii asupra unui pachet de legi, inclusiv privind punerea pe umerii cetățenilor a garanțiilor de stat.

Precizăm că potrivit procedurii, odată anunțată angajarea răspunderii, proiectele de lege intră în vigoare odată la 72 de ore dacă între timp nu este înaintată o moțiune de cenzură.

„Într-un an de zile te sui la deal și într-un ceas te cobori la vale. Așa spune o vorbă din popor și ea se referă cum nu se poate mai bine la acțiunea de azi a Guvernului Filip. Cum i s-a ridicat mîna acestui Guvern să voteze și să-și asume răspunderea pentru tocmai 7 legi și să pună recuperarea miliardului pe seama cetățenilor? Oare ei nu au luat lecții de la ce au pățit celelalte guvernări, oare Filip vrea pe urmă se se scuze prin faptul că a fost și el „un simplu prim ministru"? Oare ei cred că mandatul și protecția lor politică vor fi veșnice?", se întreabă Dodon pe pagina sa de Facebook.

Dodon a mai afirmat că PSRM va iniția o moțiune de cenzură împotriva Guvernului. „Furtul repetat din sistemul financiar bancar nu poate fi admis, nici cel din buget sau din buzunarul cetățenilor. Și așa nu avem bani pentru pensii, salarii, burse. Partidul Socialiștilor cheamă toți deputații să semneze moțiunea împotriva Guvernului, indiferent de culoare politică sau optiuni geopolitice", a mai adăugat Dodon.

Și Ion Sturza a catalogat această acțiune drept „o lașitate". „Nu este legal și constituțional! O așa decizie poate să ia doar Parlamentul. Domnului Filip repetă greșeala lui Leancă și va intra în istorie ca cel care a înrobit moldovenii pe zeci de ani. Să iasă „aliansul" - Candu, Ghimpu & Co și să recunoască: am furat și voi, proștilor, veți plăti. Aș respecta decizia lor. Dar ce are Guvernul, născut prin fraudă, în miez de noapte, cu legitimitate zero, cu așa ceva?! Și nu speculați cu FMI! A fost o decizie a guvernării moldovenilor de a pune consecințele furtului pe oameni și a ascunde impactul dezastruos al hoției instituționalizate!", a scris Sturza pe Facebook.

Amintim că Guvernul Republicii Moldova şi-a asumat răspunderea pentru mai multe legi privind transparentizarea sectorului financiar-bancar, dar și convertirea - în datorie de stat - a creditelor de urgență oferite de către Executiv celor trei bănci care au fost lichidate, acestea fiind condițiile Fondului Monetar Internațional pentru a încheia un nou acord cu Republica Moldova.

Este vorba despre şapte legi ce țin de completarea și modificarea bugetului de stat, de completarea legii privind asigurările sociale, completarea legii pentru asigurări medicale, dar și transformarea creditelor de urgență acordate celor bănci lichidate în datorie de stat. Sunt şi legi care se referă la transparența sectorului financiar-bancar, inclusiv a acționarilor bancari, acestea fiind solicitate de către FMI pentru semnarea unui acord cu Republica Moldova.

Detalii: Guvernul Filip își asumă răspunderea pentru 7 legi din pachetul financiar-bancar, cerute de FMI