Este o minciună vorba potrivit căreia autorităţile din Republica Moldova pun pe seama cetăţenilor recuperarea miliardului furat, a declarat primul ministru Pavel Filip după şedinţa de azi a Parlamentului, în care Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru cele şapte legi inerente în etapa actuală de evoluţie a lucrurilor. Filip a precizat că datoria va scădea pe măsura recuperării activelor şi a returnării banilor furaţi din BEM, Banca Socială şi Unibank.

Vreau să fac o mențiune", a spus cu această ocazie premierul. "Se spun minciuni atunci când se vorbește despre faptul că punem miliardul pe umerii cetățenilor. Această datorie se va micșora odată cu recuperarea activelor, odată cu întoarcerea banilor care au fost furați din BEM și alte două bănci. Sunt sigur că această datorie va fi mult mai mică și să nu se speculeze pe acest subiect”, a declarat el după ședința de astăzi a Parlamentului, în cadrul căreia Guvernul și-a asumat răspunderea pentru 7 legi.

Totodată, premierul a amintit și despre investigația companiei Kroll, care urmează să aducă lumină în dosarul activelor furate.

Să nu uităm că compania Kroll urmează să prezinte strategia de recuperare a activelor care la fel vor micșora această datorie. Menționez că profitul și dividendele plătite de BNM către Ministerul de Finanțe vor fi reorientate spre răscumpărarea acestor hârtii de valoare”, a spus Filip.

Premierul a subliniat că „cei implicați și vinovați de fraudă bancară vor fi trași la răspundere”.

Oficialul a arătat şi cauzele ce au stat la baza deciziei sale de a-și asuma răspunderea în fața Parlamentului:

Neaprobarea acestor legi ar însemna că Republica Moldova nu ar fi avut un program cu FMI, că în acest an bugetar nu ar fi întrat 25 milioane de dolari de la FMI, alți 45 de milioane de dolari de la Banca Mondială și 55 de milioane de euro de la Uniunea Europeană. Și împrumutul pe care l-am primit din partea Bucureștiului a fost condiționat exact de aceste măsuri care au fost luate până acum și se rezumă la aprobarea acestor pachete de legi”.

Și speakerul Parlamentului, Andrian Candu, spune că „miliardul pus pe umerii cetățenilor” este o speculație.

S-a vorbit foarte mult și s-a speculat fără să se deschidă legea. Astăzi în Monitorul Oficial este aprobată Legea prin angajare de răspundere, care are o anexă unde este prăvăzută dobânda. Pentru primul an este de 1,4%, nici măcar nu este 5% cum s-a speculat. Nici măcar asta nu au făcut cei care scot tot felul de aberații și să calculeze deja 5% pentru următorii 25 de ani. Să deschidă legea și să citească. Activele sunt în vânzare - mașini, mobilă, portofoliu de clienți. Pe lângă aceasta, sunt peste 30 de dosare penale, care presupun active arestate și care urmează să fie sechestrate deja în sumă de peste 3.5 miliarde de lei. Sumele respective fiind recuperate, bineînțeles, vor fi deduse din datorie. Plus, să nu uităm investigația Kroll. Până la sfârșitul anului, Kroll urmează să pună la dispoziția statului raportul său în care o să prevadă: persoanele implicate în fraudă, tranzacțiile, transferurile sau schemele cum au fost făcute, activele fraudate localizate în ce țară, oraș și pe ce stradă sunt și urmează procedura de înghețare și recuperare a acelei fraude”, a declarat el.

Amintim că astăzi Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru 7 legi din sectorul social-economic și financiar.