Nicu Popescu despre neutralitate: Câteva cuvinte scrise pe hârtie nu vor fi suficiente pentru a garanta securitatea
R.Moldova are nevoie să își consolideze capacitățile de apărare pentru a-și proteja spațiul aerian, teritoriul și viața cetățenilor. Acest lucru nu poate fi garantat de statutul de neutralitate fixat în Constituție. Aflată la hotar cu Ucraina, țară agresată militar de Federația Rusă, R.Moldova are nevoie de sprijinul partenerilor occidentali pentru a păstra pacea în țară. Declarația a fost făcută de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
„Este absolut clar că câteva cuvinte scrise pe hârtie, chiar dacă această hârtie este Constituția R.Moldova, nu sunt și niciodată nu vor fi suficiente pentru a garanta securitatea țării noastre. Orice țară, pe lângă Constituție, mai are nevoie de capacități și capabilități: militare, poliție, servicii speciale, servicii diplomatice, reziliență energetică, securitate cibernetică, ca câteva cuvinte scrise în Constituție să devină realitate”, a declarat Nicu Popescu.
Ministrul susține că în ultimii 30 de ani s-a făcut foarte puțin pentru asigurarea securității statului și unele politici chiar au fost sabotate.
„Acest lucru s-a făcut insuficient și acum suntem într-o etapă în care accelerăm aceste parteneriate astfel încât să avem capacitatea de a ne păstra pacea, spațiul aerian, teritoriul și cetățenii de riscuri”, a adăugat Popescu.
Ministrul mai spune că mesajul președintelui R.Moldova, Maia Sandu, lansat la Davos prin care a cerut sisteme defensive antiaeriene „a fost auzit”. R.Moldova, potrivit lui Popescu are nevoie de aceste sisteme pentru a se apăra de riscuri. În context, demnitarul a amintit cazul fragmentelor de rachete căzute pe teritoriul R.Moldova, subliniind că acest lucru este inacceptabil.
„Nu ne dorim ca aceste lucruri să se repete. Avem nevoie de capacități ca să ne apărăm propriul cer și propriile case, infrastructura de riscurile unor lovituri intenționate sau neintenționate. Este logic, este indispensabil, este necesar ca R.Moldova să obțină capacități de apărare a propriului spațiu aerian care va proteja viața cetățenilor și bunurile lor”, a mai spus Popescu.
În contextul riscurilor survenite pe fondalul războiului din Ucraina, șeful diplomației moldovene a reiterat că autoritățile sunt pregătite pentru un spectru larg de scenarii, având sprijinul partenerilor occidentali. Popescu l-a citat pe președintele român Klaus Iohannis care declarase că R.Moldova nu va fi abandonată în niciun caz.
„Știm cu siguranță că R.Moldova nu este singură și este sprijinită în această regiune foarte periculoasă. Ucraina rezistă. Asistența occidentală oferită Ucrainei ajută și ea la păstrarea securității în R.Moldova și orice livrare de echipament, arme care ajunge în Ucraina, simultan îmbunătățește securitatea pentru țara noastră”, a mai spus Popescu.