Nicu Popescu: Cel mai mare blocaj în parcursul nostru european ține de reforma justiției
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, susține că cel mai mare blocaj în parcursul european al R. Moldova și cele mai multe probleme se atestă la capitolul reforma justiției. Asta în condițiile în care cele mai multe recomandări de reforme și modernizări ale Comisiei Europene au vizat anume domeniul justiției.
„Ne-au fost făcute 9 recomandări, predominant în domeniul reformei justiției, care este cel mai mare blocaj în parcursul nostru european, care ne pune cele mai mari probleme în dezvoltarea noastră ca țară. Speranța noastră este că pe parcursul acestui an vom reuși, și reușim să demonstrăm că aceste blocaje sunt depășite, că Republica Moldova avansează în domeniul racordării standardelor noastre la rigorile europene. Miza și obiectivul nostru este că, în luna octombrie, Comisia Europeană evaluează anual statele candidate la aderare, iar în urma reformelor pe care le facem actualmente, R. Moldova va fi în poziție să treacă la următoarea etapă și anume pregătirea pentru negocierile de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat Nicu Popescu, în cadrul unui interviu pentru publicația Nord News.
Potrivit demnitarului, pentru R. Moldova este vital să facă reforme în domeniul justiţiei şi să meargă pe calea europeană.
De asemenea, el a spus că obiectivele și așteptările Republicii Moldova de la Summit-ul Comunității Politice Europene, care va avea loc pe data de 1 iunie, dar și suportul României oferit țării noastre în domeniul aderării la UE.
„Ca în orice țară democratică, cetățenii Republicii Moldova au diferite preferințe politice și geopolitice, dar cred că în acest an este important să realizăm cu toții că indiferent pentru cine am votat și ce preferințe geopolitice avem, noi toți ne dorim pace pe teritoriul nostru, nimeni nu vrea ca țara noastră să fie expusă unor riscuri militare, iar singura comunitate care poate să ne ajute să menținem pacea pe teritoriul nostru este Uniunea Europeană”, a mai spus oficialul moldovean.
Menționăm, că în februarie, Comisia Europeană a publicat raportul analitic privind evaluarea situației R. Moldova la 33 de capitole ale legislației UE. Potrivit acestuia, Republica Moldova este la nivel începător de pregătire în 12 domenii, are un anumit nivel de pregătire în 17 domenii și se află la un nivel moderat de pregătire în 3 domenii.