Purtătoarea de cuvânt a MID-ului rusesc a ieșit la rampă cu noi acuzații la adresa autorităților constituționale ale R.Moldova. Maria Zaharova învinuiește puterea de la Chișinău de autocrație și intimidare a oponenților politici. Sforțându-se să formuleze o deducție precum că R.Moldova ar urma calea integrării europene contrar criteriilor de la Copenhaga, Zaharova nu a ezitat să arunce în spațiul public o nouă perlă, precum că în R.Moldova limba moldovenească a fost transcrisă în română.

Nu este clar în ce măsură procesul de apropiere a Moldovei de UE se raportează la așa numitele criterii de la Copenhaga de aderare la UE, de exemplu documentul din anul 1993. În acest document o importanță prioritară este acordată respectării principiilor democratice de către statele candidate. Unde sunt principiile democratice”, se întreabă reprezentanta regimului de la Moscova acuzat la nivel mondial de crime de război în Ucraina.

Purtătoarea de cuvânt s-a arătat deranjată și de faptul că cetățenii R.Moldova au mai multe drepturi și libertăți decât cei din Rusia, de exemplu. Pot deține cetățenie multiplă și călători fără restricții în lume. Și mai mult decât atât - moldovenii vorbesc limba română. Toate aceste nemulțumiri Zaharova le-a vărsat în obida sistării activității la Chișinău a posturilor de propagandă a Kremlinului, invocând calea greșită aleasă de cetățenii R.Moldova.

Moldova este condusă de un om cu pașaport românesc, a transcris limba moldovenească în română și face totul în pofida intereselor naționale ale acestei țări. Unde este aici democrație? (...) Chișinăul oficial în special promovează o politică exact inversă: este curățat spațiul politic intern de orice manifestare a unei altfel de gândiri; sunt intimidați oponenții politici, mijloacele de informare în masă; are loc o prăbușire a situației social-economice. Iată vedeți cum merge Moldova în UE. Ea nu merge pe calea fortificării economiei, democrației și dezvoltării sferei sociale, ci prin centralizarea puterii, cenzură, control politic total, intimidarea și presiune exercitată asupra opoziției. Deci, exact contrar acelor criterii”, constată cu stupoare purtătoarea de cuvânt a MID-ului rusesc.

Precizăm că conducerea R.Moldova: președintele, Parlamentul au fost aleși în cadrul unor scrutine democratice recunoscute de observatorii internaționali. Eforturile susținute ale Guvernului de la Chișinău au însumat o realizare incontestabilă – obținerea în iunie 2022 a statutului de țară candidată la aderare la UE, reușind să asigure pacea și stabilitatea în țară în pofida unui război purtat de Rusia la frontieră.