După ce, anterior, Oleg Brega și Anatol Plugaru au anunțat că se retrag din cursa electorală, candidatul independent la funcția de președinte, Artur Croitor, a anunţat, şi el, că întrerupe procedura de colectare a semnăturilor necesare pentru înregistrarea în cursa electorală la prezidenţialele din 30 octombrie. Motivul invocat sunt condiţiile care, potrivit lui, îi pun pe candidaţii independenţi oneşti în imposibilitatea de a aduna numărul de semnături prevăzut de legislaţie.

Într-o conferinţă de presă la IPN,  Artur Croitor a spus că, deşi grupul său de iniţiativă a reuşit să colecteze semnături în mai multe raioane, va  prezenta la CEC o singură listă de subscripţie cu propria semnătură, dorind să-şi manifeste în acest fel protestul „faţă de barierele create pentru candidaţii independenţi”. Potrivit lui, unui om onest  i-ar trebui 20 de ani ca să adune banii necesari pentru o campanie de colectare a semnăturilor.

Artur Croitor consideră exagerată obligativitatea de a colecta semnături din cel puţin jumătate din raioane, spunând că un candidat poate fi reprezentativ chiar dacă  colectează numărul necesar de semnături doar din Chişinău. Artur Croitor mai spune că şi timpul acordat pentru acest proces este prea scurt.

În opinia sa, se cere modificarea legislaţiei – candidaţii delegaţi de partide să fie înregistraţi doar în baza deciziei formaţiunii, iar în cazul candidaţilor independenţi - să se ceară între 2500 şi 5000 de semnături de la susţinători, comparativ cu minimum de 15000 de semnături  solicitate în prezent.

Artur Croitor consideră greşit şi faptul că cetăţenii pot semna în susţinerea unui singur pretendent la fotoliul prezidenţial. Mai mult, aceştia nu-şi pot retrage semnătura dacă se regândesc şi vor să susţină o altă persoană.

În timpul campaniei de colectare a semnăturilor, Artur Croitor a avut ocazia să discute cu oamenii şi a ajuns la o singură concluzie – că populaţia este dispersată în oameni oameni dezamăgiţi, oameni dezinteresaţi şi oameni gata de revoluţie. Dacă schimbarea nu se va face prin alegeri, există riscul declanşării unei revoluţii, spune Artur Croitor.

Cât ţine de planurile de viitor, Artur Croitor a spus că împreună cu echipa sa va constitui o mişcare civică, la care vor putea adera persoane ce nu au fost membri de partid în ultimii cinci ani, nu au fost implicate în scheme dubioase şi care respectă suveranitatea. Mişcarea va monitoriza guvernarea şi va reacţiona când va constata abuzuri.

Sursa: IPN