Comisia economie, buget şi finanţe a Parlamentului anunţă organizarea concursului pentru selectarea candidatului la funcţia de Director al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Funcția de director al ANRE a rămas vacantă după demisia din iulie 2022 a lui Octavian Calmîc.

De menționat că, anterior, concursul pentru funcția de director al ANRE a fost câștigată de Vasile Plămădeală, totuși, potrivit Parlamentului, acesta nu a întrunit toate cerințele prevăzute de legislație pentru a deține funcția respectivă.

Deschide și: Vasile Plămădeală, propus pentru funcția de director al ANRE

Potrivit cerințelor publicate pe pagina oficială a Parlamentului, candidații trebuie să fie cetățeni ai R.Moldova și să aibă o reputație ireproșabilă. Nu vor fi admiși la concurs candidații afiliați politic, certați cu legea sau cu probleme de integritate.

La selectarea candidatului, membrii Comisiei de concurs vor ține cont de studiile și experiența în domeniu, experiența managerială. De asemenea, va fi evaluată capacitatea de luare a deciziilor, de muncă în echipă, și abilitățile de gestionare a crizelor. 

Un criteriu important va fi și viziunea candidatului privind dezvoltarea și reformarea ANRE, cunoașterea pieței  energetice, cunoașterea legislației sectoriale și a obligațiilor R.Moldova în cadrul Acordului de Asociere - 15 puncte.

Pentru a acumula un punctaj maxim, candidatul va demonstra experiență de lucru în cadrul organizațiilor internaționale, sau experiență în gestiunea proiectelor.

Candidaţii vor depune dosarele complete la Comisia  economie, buget și finanțe până pe data de 19 mai, cu excepția zilelor de sărbătoare nelucrătoare, între orele 08:00-17:00.

Concursul de selectare a candidaților la funcțiile de Director al Consiliului de administrație al  Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică  se organizează de către Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului R.Moldova şi se desfăşoară în mod public.

ANRE implementează politica statului privind reglementarea în sectoarele energetice, asigură reglementarea şi monitorizarea funcţionării eficiente a pieţei de energie şi desfăşurarea activităţilor în sectoarele energetice în condiţii de accesibilitate, disponibilitate, fiabilitate, continuitate, competitivitate şi transparenţă, cu respectarea normelor de calitate, de securitate şi de protecţie a mediului.