Dorin Recean: Este timpul să ne poziționăm ca cei care putem să protejăm 1200 de km de frontieră de război
Știm care sunt riscurile, știm cum să alocăm resursele, dar trebuie să mobilizăm societatea, astfel a rezumat prim-ministrul Dorin Recean, solicitat să vorbească despre viziunea strategică a autorităților privind securitatea națională în cadrul forumului de discuții: „Viziunea strategică privind asigurarea securității naționale în contextul elaborării Strategiei Securității Naționale”. Premierul a subliniat necesitatea consolidării capacităților de apărare, dar și de aliere pe termen lung. În același timp, Recean a vorbit și despre necesitatea explicării în societate a termenului de neutralitate și de demontare a falsurilor despre NATO, moștenite de la imperiul sovietic.
„Mulțumim Ucrainei și ucrainenilor pentru că aici și în toată Europa încă nu este război. Mulțumim partenerilor”, astfel și-a început discursul prim-ministrul Dorin Recean.
„Lecția noastră este că de aici încolo Rusia este amenințare pe față a R.Moldova. Noi lung am avut aceste discuții geopolitice, aceste ezitări. Pentru toată lumea lucrul acesta este clar și pe față”, a continuat Recean.
Autoritățile, potrivit lui Dorin Recean, cunosc foarte bine care sunt amenințările și sunt pregătite pentru elaborarea unei noi Strategii de securitate națională. O parte esențială a strategiei se va referi la faptul „cum gândim” noi.
„Noi strategia o vom face pentru că știm foarte bine care sunt amenințările. Noi și despre Rusia cunoșteam că reprezintă o amenințare doar că cu discuțiile acestea ale noastre și pe dreapta și pe stânga noi tot ezitam. Să considerăm că am depășit această etapă, avem oameni în țară, înțelegem clar care sunt riscurile și de aici încolo dezvoltăm cum ne apărăm. Aici este o altă întrebare. Nouă ni s-a impus această neutralitate și instrument de politică externă, și respectiv, s-a creat o premisă că uite noi suntem neutri, suntem cumva apărați, dar nu am reușit să explicăm tuturor cetățenilor ce înseamnă acest instrument de neutralitate și nu vom reuși să schimbăm această atitudine peste noapte. De aceea parte din strategia noastră, că ea nu se va referi doar la tancuri, rachete avioane pe care noi cumva le vom atrage în spațiul nostru, se va referi la cum gândim noi ca societate, cum ne mobilizăm, cum suntem noi ca societate închegată și atunci avem noi nevoie de acel efort de comunicare și de explicare și de coagulare a societății în jurul acestei probleme și acestor obiective”, a explicat Recean.
În context, premierul a subliniat că se impune explicarea în societate a ceea ce înseamnă cu adevărat NATO. „Din URSS noi am venit cu ideea că NATO înseamnă ceva neapărat confruntațional, ceea ce nu este adevărat. NATO mai este și despre dezvoltarea instituțiilor. NATO este despre o reziliență a proceselor democratice. Nu vom putea schimba această percepție peste noapte, nu vom putea schimba Constituția peste noapte”, a menționat premierul.
Una din marile amenințări ale securității naționale, potrivit lui Dorin Recean, este corupția.
„Acum observăm cum corupția este o amenințare la securitatea națională. Este pentru prima dată când și în Strategia de securitate a SUA aceste element este menționat aparte și distinctiv. Noi aici o vedem pe față. Atunci când corupția, criminalul se susțin reciproc și se aliniază cu cei care sunt amenințare națională, mă refer la Rusia. Ce efecte produce? Aici este nevoie să intervenim”, a spus Recean.
Premierul susține că pentru a ține piept riscurilor și amenințărilor R.Moldova ar trebui să se poziționeze altfel, chiar dacă va dispune de suficiente resurse interne și externe.
„Va trebui să mobilizăm resurse și interne și externe, dar trebuie să ne poziționăm altfel. Noi tot mergem pe la parteneri și tot spunem că aici nu ne ajunge, acolo nu ne ajunge. Este timpul să înțelegem că și noi putem să producem valoare. Este timpul să ne poziționăm ca cei care putem să protejăm 1200 de km de frontieră de război. Noi asta deja facem și asta trebuie să explicăm la toată lumea”, a mai spus Recean.