Dialogul între autoritățile din România, R.Moldova și Ucraina ia o nouă amploare prin discuțiile despre securitate și apărare. Declarația a fost făcută de șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu, în cadrul unei conferințe de presă comune a miniștrilor de Externe și Apărării din România, R.Moldova și Ucraina.

Potrivit demnitarului, situația regională este afectată de agresiunea rusă și a pus în evidență importanța regiunii Mării Negre.

Impactul negativ al războiului asupra R.Moldova este resimțit de fiecare cetățean, atât economic, cât și energetic, social și umanitar”, a spus el.

Popescu a precizat că R.Moldova continuă să fie o țintă pentru acțiunile hibride inițiate de oligarhii fugari în coordonare cu Rusia.

Suntem în deplin acord că trebuie să facem tot posibilul pentru a facilita exportul de cereale din Ucraina. Am subliniat că nu suntem amenințați militar datorită rezistenței Ucrainei. Exprim gratitudinea cetățenilor pentru faptul ca Ucraina ne apără. Continuăm să facem față eforturilor de destabilizare. Suntem capabili să menținem pacea și calmul”, a adăugat el.

Vorbind despre aderarea la Uniunea Europeană, șeful MAEIE a spus că obiectivul este ca spre sfârșitul anului să începem negocierile de aderare.

Am discutat despre pregătirea Summit-ului CPE, ocazia cu care aproape 50 de state își vor declara sprijinul pentru aspirațiile europene, pace și securitate.. Evident ne propunem să accelerăm proiectele care interconectează țarile noastre. Ne dorim să construim poduri noi, linii de interconectare electrică. Zilele acestea vom lansa controlul coordonat la frontiera moldo-română”, a spus Popescu.

Prim-viceministru de Externe al Ucrainei, Emine Djaparova, a declarat în cadrul conferinței că autoritățile de la Kiev speră că în viitor în cadrul trilateralei vor fi abordate subiecte ce țin de energie și infrastructură.

Va trebuie să vorbim despre aspecte de securitate. Totul a început de la Crimeea și trebuie de rezolvat cu acest teritoriu. Recomandarea noastră a fost sprijinită de România și R.Moldova. Trebuie să fim mai fermi în izolarea și sancționarea Rusiei. Trebuie să se instituie un tribunal special care să ancheteze crimele Rusiei. Am discutat despre aderarea la UE a R.Moldova și Ucrainei. Este un proiect comun”, a spus oficialul.