Parlamentul recomandă Consiliului Audiovizualului (CA) consolidarea capacităților instituționale și dezvoltarea cooperării cu instituțiile internaționale și societatea civilă, se arată în Hotărârea votată astăzi de Legislativ pe marginea prezentării raportului CA. Pe parcursul anului 2022, CA acordat o atenție deosebită felului în care au fost mediatizate subiectele despre agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei și criza de securitate din regiune. În total au fost aplicate 447 de sancțiuni pentru nerespectarea legislației care reglementează activitatea în domeniul audiovizualului, fiind aplicate amenzi în valoare totală de 2.300.000 de lei.

Potrivit raportului, 95 de sancțiuni au fost aplicate pentru încălcarea articolului 13 din Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova, care se referă la asigurarea informării corecte. 

Membrii CA au constatat că unele posturi TV nu au asigurat informarea corectă, încălcând principiile bunei credințe, imparțialității, echilibrului de opinii și al separării faptelor de opinii. În consecință, au fost aplicate 55 de sancțiuni în sumă totală de 213 000 de lei”, se arată în Raportul CA. 

Consiliului Audiovizualului a mai inițiat, din oficiu, controlul privind corectitudinea cu care au fost reflectate tema refugiaților sau decizia de interzicere a simbolurilor ce ilustrează și justifică agresiunea militară. A mai fost inițiată, din oficiu, o monitorizare referitoare la ținuta lingvistică în programele de știri și cele de dezbateri. 

Actuala componență a Consiliului Audiovizualului și-a formulat drept sarcină să facă ordine în audiovizualul din Republica Moldova și să dezvolte un pluralism mediatic autentic. În anul 2022, una dintre prioritățile membrilor CA a fost să pună în aplicare, corect și cu strictețe, prevederile Codului serviciilor media audiovizuale și să asigure o reglementare echitabilă a domeniului”, a subliniat președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu.  

Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a emis o serie de recomandări aprobate astăzi în plenul Parlamentului. Printre acestea se regăsesc consolidarea capacităților instituționale și asigurarea unor bune relații de cooperare cu autoritățile de reglementare europene, instituțiile internaționale și naționale și cu societatea civilă. 

Totodată, Consiliul Audiovizualului va pune accent, în continuare, pe respectarea prevederilor ce țin de programele audiovizuale locale, pe protejarea spațiului audiovizual național și pe perfecționarea și punerea în practică a mecanismelor de dezvoltare a pluralismului audiovizual extern și intern etc.”, a menționat președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei. 

În anul 2023, Consiliul Audiovizualului își propune, în continuare, să pună accent pe respectarea prevederilor ce țin de programele audiovizuale locale, protejarea spațiului audiovizual național, asigurarea informării corecte, respectarea regimului juridic al proprietății, precum și pe reflectarea alegerilor locale din 2023.