NATO mai face un pas către Chișinău: R. Moldova poate coopera cu Alianța, în ciuda neutralității
Statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu înseamnă că aceasta nu poate coopera cu NATO, republica trebuie să folosească mai multe oportunități oferite de Parteneriatul cu Alianța și cu UE. Declarația aparține secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, transmite Știri pe Surse.
„Statutul de neutralitate nu înseamnă că Republica Moldova nu poate lucra împreună cu NATO. Dimpotrivă, NATO dezvoltă un sprijin politic și practic pentru Republica Moldova, susține intențiile politice de aderare la Occident, precum și întărește rezilienţa statului. Pentru că reziliența este un factor cheie pentru Republica Moldova”, a declarat Geoană, vorbind joi la Conferința privind securitatea regiunii Mării Negre de la București.
El a cerut Republicii Moldova să folosească și mai mult oportunitățile oferite de parteneriatul său cu UE și cu Alianța Nord-Atlantică”.
Potrivit lui, Republica Moldova este țara împotriva căreia instrumentele hibride sunt folosite la maximum pentru a împiedica dezvoltarea economică și a duce la o mai mare instabilitate în regiune.
„Trebuie să ne consolidăm reziliența individuală și colectivă pentru a face față întregii game de provocări - de la atacuri convenționale la atacuri cibernetice, dezinformare și încercări de a interveni în democrațiile și economiile noastre”, a mai subliniat Geoană.
El a menționat că „partenerii și aliații NATO pot învăța multe unii de la alții”.
„Recent, a fost lansat Grupul operativ NATO-UE pentru reziliența infrastructurii critice”, a amintit Geoană, adresând un apel către toţi partenerii din regiunea Mării Negre „să coopereze activ într-un nou format”.