Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, și-a exprimat îngrijorările legate de procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Subiectul a fost abordat în cadrul unei întrevederi cu reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting, însoțit de șefa Misiunii OSCE în Republica Moldova, Kelly Keiderling.

În cadrul discuțiilor de astăzi, 19 aprilie, oficialul de la Chișinău și-a exprimat îngrijorările în legătură cu incidentele, ce continuă a fi fixate în Zona de Securitate, generate de pacificatorii Federației Ruse și de structurile de forță ale Tiraspolului, cu stoparea neautorizată a mijloacelor de transport, inclusiv a misiunilor diplomatice și a organizațiilor internaționale acreditate în Republica Moldova, controlul amănunțit al documentelor și interogări amănunțite.

De asemenea, vicepremierul pentru Reintegrare a subliniat că toate ședințele grupurilor de lucru recent inițiate de către Chișinău (ocrotirea mediului înconjurător, probleme sociale și ajutor umanitar) au fost amânate de către Tiraspol sub diverse pretexte.

În același timp, Chișinăul și-a reconfirmat disponibilitatea de a continua un dialog constructiv în formatul „1+1”, dar și în cadrul grupurilor de lucru sectoriale, pentru identificarea unor soluții tehnice și durabile la problemele actuale (libera circulație, accesul permanent la terenurile agricole din raionul Dubăsari, reparația podurilor de peste r.Nistru, utilizarea rațională a resurselor de apă etc.). La fel, reprezentanții Chișinăului au accentuat necesitatea renunțării Tiraspolului la tactica de politizare excesivă și condiționări inacceptabile.

În cadrul aceleiași întrevederi, a fost accentuată importanța OSCE în procesul de negocieri și necesitatea păstrării mandatului plenar în acest sens, precum și a fost reiterată ideea sporirii rolului Uniunii Europene (UE) în negocierile privind reglementarea transnistreană din perspectiva parcurgerii procesului de pre-aderare la UE a Republicii Moldova.