Pachetul de legi privind activitatea SIS // Atribuțiile directorului Serviciului, discutate la Parlament
O nouă rundă a consultărilor publice pe marginea pachetului de legi ce vizează activitatea Serviciului de Informații și Securitate a avut loc astăzi la Parlament. La ședința organizată de către Comisia securitate națională, apărare și ordine publică au participat deputați, reprezentanți ai SIS-ului și ai Ministerului Apărării, ai Curții de Apel, BNM, Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, reprezentanți ai societății civile și procurori.
Discuțiile s-au axat pe articolul 18 din proiectul de lege privind Serviciul de Informații și Securitate al R.Moldova, care se referă la atribuțiile directorului instituției.
Potrivit noilor prevederi incluse în pachetul de legi, SIS ar putea avea mai multe împuterniciri, inclusiv va putea colecta date private in cazul in care exista amenințări la adresa securității naționale, dar numai cu permisiunea judecătorului. Șeful SIS ar putea autoriza anumite masuri speciale contrainformative, iar in cadrul Serviciului vor putea fi angajate persoane care au dubla cetățenie. Pentru a nu admite abuzuri, activitatea SIS va fi monitorizata de o comisie speciala.
Pachetul de legi cu privire la activitatea SIS a fost votat de Parlament în prima lectură. Proiectul a fost avizat de Comisia de la Veneția care a evidențiat riscul ca șeful SIS să fie subordonat politic și faptul că instituției i se acordă „competențe foarte extinse și nedefinite”.
Totodată, participanții au convenit că, la ședința următoare, vor discuta despre mandatul de securitate.
„Proiectul legii privind Serviciul de Informații și Securitate are scopul de a asigura independența instituției. Documentul va reglementa detaliat atribuțiile, obligațiile și drepturile SIS, fiind stabilite clar categoriile de fapte, riscuri și amenințări, care prezintă un pericol deosebit pentru securitatea națională. De asemenea, modificările la Legea privind statutul ofițerului de informații și securitate vizează schimbarea unor condiții ce țin de angajare. În același timp, proiectul Legii privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă are scopul de a delimita competențele SIS și de a le ajusta la standardele serviciilor speciale din țările cu democrație consolidată”, se arată în comunicatul Parlamentului.
În perioada următoare, vor fi organizate mai multe consultări publice pentru definitivarea documentelor și pregătirea pentru lectura a doua.