Ministerul rus de Externe susține că nu vede, deocamdată, dorința Chișinăului de a relua dialogul cu Moscova. Declarația aparține viceministrului de Externe al FR, Mihail Galuzin, care a mai adăugat că Rusia și-ar dori relații de bună vecinătate și reciproc avantajoase cu R.Moldova.

Suntem încă dispuși pentru relații reciproc avantajoase, constructive și de bună vecinătate cu Moldova, îndată ce Chișinăul va dori acest lucru. La moment, din păcate, nu vedem dorința Guvernului Moldovei de a îmbunătăți relația cu Rusia”, a spus el în cadrul unui interviu pentru RT.

Potrivit oficialului rus, conducerea R.Moldova susține o politică „neprietenoasă” față de Rusia.

Chișinăul a întrerupt canalele de comunicare și susține în continuare politica ostilă a Occidentului. În același timp, autoritățile moldovenești ne acuză fără temei de ingerință în treburile interne”, a adăugat Galuzin.

De menționat că pe parcursul a mai multor luni, Partidul „ȘOR”, susținut de Moscova, a desfășurat multiple acțiuni de protest față de actuala guvernare, punând la cale organizarea unor dezordini în masă.

Încercări de destabilizare pun presiune pe instituțiile noastre, creează disconfort, dar noi am demonstrat că putem face față acestor presiuni. Cetățenii și-au ales această guvernare și doar cetățenii la alegeri pot schimba lucrurile dacă vor. Nu este treaba Federației Ruse și nu vom permite Kremlinului să se amestece în treburile noastre interne”, declara anterior președintele R.Moldova, Maia Sandu.

Deschide și: Maia Sandu: Rusia încearcă să-și pună la Chișinău o guvernare prorusă

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, declara acum o lună că Federația Rusă, prin oligarhii care îi servesc interesele în R.Moldova, se implică în treburile interne ale țării prin tentativele de a atrage primarii localităților de partea sa.

Deschide și: Igor Grosu denunță tentativele Kremlinului de a corupe primarii din R.Moldova: Vom avea grijă de a descuraja orice încercare

Anterior, RISE Moldova publica o investigație potrivit căreia Rusia a întocmit încă în 2021 un plan de a atrage R. Moldova în sfera sa de influență până în 2030.

Deschide și: Investigație RISE: Strategia Rusiei de atragere a R. Moldova în sfera sa de influență. Planul întocmit de Moscova

Baerbock, despre tentativele Rusiei de a destabiliza situația din R. Moldova: Se intensifică. Susținem parcursul european al Chișinăului

Emmanuel Macron își exprimă sprijinul pentru R. Moldova în fața „tentativelor de destabilizare rusești”