Miniștrii Afacerilor Externe din statele membre ale UE vor discuta despre aplicarea unui regim de sancțiuni împotriva celor care încearcă să destabilizeze R.Moldova. Reuniți la Luxemburg pe 24 aprilie, șefii diplomațiilor din statele europene vor examina și necesitatea acordării unui sprijin Forțelor Armate ale R.Moldova în cadrul Fondului european pentru Pace.

Vom desfășura misiunea noastră la Chișinău la solicitarea conducerii moldovenești, vom introduce sancțiuni împotriva celor care încearcă să destabilizeze activitatea Guvernului în R.Moldova și vom lucra și asupra acordării unui sprijin pentru Forțele Armate în contextul Fondului european pentru Pace”, a declarat jurnaliștilor înaltul reprezentant al UE, citat de TASS.

Oficialul a precizat că este vorba despre o misiune pe o durată de doi ani, care își va începe activitatea la mijlocul lunii mai. Cu referire la asistența acordată în cadrul Fondului european pentru Pace, oficialul a specificat că la Bruxelles se discută despre alocarea a 40 milioane de euro.

Luni, 24 aprilie, reunit la Luxemburg, Consiliul Afaceri Externe va aborda și subiectul privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Situația din R.Moldova va fi discutată în cadrul chestiunii cu privire la consecințele geopolitice ale războiului de agresiune al Rusiei.

Amintim că ministrul moldovean de externe Nicu Popescu a cerut în februarie UE să îi sancționeze pe oligarhii și politicienii corupți care sub influența Rusiei încearcă să destabilizeze situația din R.Moldova. Numele celor care ar putea fi vizați de noul regim de sancțiunile deocamdată nu au fost făcute publice.

În octombrie 2022, SUA i-au sancționat pe Ilan Șor pentru periclitarea alegerilor moldovene în interesul Rusiei și pe Vladimir Plahotniuc pentru corupție sistemică. Ulterior, în decembrie, Marea Britanie, de asemenea, a impus sancțiuni împotriva lui Șor și Plahotniuc.

În martie, în Comisia Europeană se vorbea deja despre implementarea unui nou regim de sancțiuni pentru indivizii care vor să destabilizeze R. Moldova.