Popescu, despre implementarea recomandărilor din partea Comisiei Europene: Am înregistrat progrese semnificative
R. Moldova a înregistrat progrese semnificative în implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe, Nicu Popescu, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit lui, unele măsuri, precum cele din domeniul luptei împotriva corupției, vor continua să fie îndeplinite pe parcursul următorilor ani.
Ministrul a luat pe rând toate cele nouă recomandări ale Comisiei Europene, vorbind despre progresele înregistrate pe fiecare palier.
”Prima recomandare ține de finalizarea etapelor esențiale privind reforma justiției. Știți că reforma continuă, nu e un lucru ușor, dar la această etapă constatăm progrese. A fost adoptată legislația necesară pentru verificarea declarației de avere. În curând se așteaptă evaluarea candidaților pentru CSP. A doua recomandare ținea de adresarea recomandărilor primite din partea OSCE, ODIHR, Comisiei de la Veneția. A fost adoptată o lege privind Codul Electoral, au fost luate și alte măsuri, prin care recomandarea Comisiei a fost pe deplin implementată” a notat Popescu.
Șeful diplomației moldovenești a vorbit și despre lupta cu corupția, care este a treia recomandare a Comisiei Europene.
”Prin implementarea acestei recomandări au fost efectuate mai multe reforme, am înregistrat progrese în capacitatea de luptă împotriva corupției. Printre rezultatele obținute se numără condamnarea lui Ilan Șor la 15 ani de închisoare, în plan legislativ este vorba despre un set de legi privin activitatea Procuraturii Anticorupție. Pentru a limita capacitatea de a beneficia de bunurile sustrase de la cetățeni, am conlucrat cu partenerii externi pentru a introduce regimuri de sancțiuni. Sistemul nostru de justiție mai are mult pentru a ajunge la standardele europene, dar deja avem rezultate recunoscute la nivel internațional” a notat ministrul de Externe.
Alte două recomandări discutate de Popescu se referă la deoligarhizare și consolidarea luptei împotriva crimei organizate. La aceste capitole, șeful MAEIE a evocat progrese substanțiale, soldate cu rezultate precum întoarcerea Aeroportului Internațional Chișinău în gestionarea statului sau lansarea unui hub al UE pentru securitate internă în R. Moldova. În domeniul securității cibernetice, ministrul de Externe a notat că autoritățile R. Moldova au transpus în legislația națională standardele europene din Directiva NIS 2.
”Recomandarea a șasea ține de creșterea capacităților de a realiza reforme, atunci când vorbim de fortificarea capacităților administrative. Trebuie să ne dăm seama că avem nevoie de instituții puternice, care vor putea transpune legislația UE. Pentru asta avem nevoie de oameni dedicați, așa că au fost lansate concursuri pentru a atrage specialiști pentru a lucra pe dosarele aderării la UE. În lunile următoare vom continua atragerea specialiștilor. Am elaborat un mecanism de spor salarial, face progrese și în digitalizarea serviciilor publice, avem 32 servicii publice care sunt disponibile în format electronic” a mai declarat Popescu.
El a evocat progrese importante și în implementarea recomandărilor privind managementul finanțelor publice și implicării societății civile în luarea deciziilor. Potrivit lui, societatea civilă din R. Moldova are un rol fără precedent în luarea deciziilor, fiind reprezentată, printre altele, și în CSP sau CSE. Popescu a constatat că R. Moldova a stă bine în evaluările internaționale privind protecția drepturilor omului și egalității de gen, care reprezintă a noua și ultima recomandare a Comisiei Europene.
Săptămâna trecută, Nicu Popescu a înmânat contribuțiile R. Moldova pentru Raportul de Extindere al UE pentru 2023 directorului general al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri de Extindere a UE, Gert-Jan Koopman. Ceremonia de transmitere s-a desfășurat la Bruxelles.