Șeful diplomației de la Stockholm: R.Moldova este în topul agendei președinției suedeze în UE
Continuarea procesului de integrare europeană este cheia în sporirea rezilienței împotriva atacurilor hibride rusești. R.Moldova se află în topul agendei președinției suedeze în Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe al Suediei, Tobias Billström, în cadrul reuniunii NB8 de la Chișinău. Oficialul a reiterat sprijinul Suediei în calea de aderare la UE a R.Moldova și a accentuat importanța reformelor.
Șeful diplomației de la Chișinău care îi găzduiește pe cei opt miniștri din formatul NB8 a menționat că această vizită va permite avansarea R.Moldova în mai multe domenii cruciale.
„Astăzi în formatul NB8 am discutat despre provocările cauzate de agresiunea brutală a Federației Ruse împotriva Ucrainei, am exprimat sprijinul nostru pentru Ucraina și pentru poporul ucrainean, cât și atașamentul nostru pentru pacea în regiune. Toți, unanim condamnăm invazia militară a Rusiei și pledăm pentru restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei. Și în R.Moldova trebuie să facem față mai multor amenințări și mai multor consecințe negative cauzate de agresiunea rusă contra Ucrainei. Evident, trebuie să facem față unor amenințări de ordin hibrid și a unor tentative de destabilizare, dar autoritățile sunt în stare să contracareze aceste tentative. Vom continua să asigurăm pacea, calmul securitatea cetățenilor noștri”, a declarat Nicu Popescu.
Ministrul afacerilor externe al Letoniei, Edgars Rinkēvičs, a reiterat sprijinul țării sale pentru R.Moldova. Totodată, ministrul a subliniat necesitatea implementării reformelor și și-a exprimat speranța că statele membre UE vor susține începerea negocierilor de aderare a R.Moldova la UE.
„Am discutat modalitățile înc are vă putem acorda asistență pentru reformare. Ne dorim ca în R.Moldova să fie mai multe reforme în sectorul justiției, combaterea corupției, guvernare și alte sectoare. Deja am luat act de progrese enorme pe care le-ați realizat. Sperăm foarte mult că statele membre vor putea susține începerea negocierilor de accedere. Am discutat și cooperarea regională, modalități foarte practice în care putem sprijini R.Moldova. În Letonia, noi admirăm R.Moldova pentru faptul că a reușit să facă față mai multor crize geopolitice, economice și energetice și are energie să meargă înainte”, a declarat Edgars Rinkēvičs.
Suedia, țara care deține președinția în exercițiu a UE a subliniat că R.Moldova este în topul agendei Ministrul suedez de externe a menționat și faptul că trebuie combătute acțiunile îndreptate spre distrugerea regimului constituțional al R.Moldova.
„R.Moldova aparține familiei europene. În capacitatea noastră de președinte în exercițiu noi încercăm să sprijinim avansarea R.Moldova în cale de aderare la UE. Accentuez – procesul este bazat pe merite, succesul fiind în primul rând reformele Dvs. Continuarea integrării europene este cheia pentru sporirea rezistenței împotriva atacurilor hibride rusești. Supremația legii, instituțiile democratice sunt decisive pentru respectarea cerințelor pentru calitatea de membru în UE. Combaterea corupției și crimei organizate, la fel sunt foarte importante. Va fi nevoie de rezistență și răbdare. (…) Suedia se mândrește cu faptul că este unul din cei mai mari donatori bilaterali pentru R.Moldova. Sprijinim reziliența, aderarea R.Moldova la UE prin acțiuni de reformă în domenii cheie: supremația legii, accesul la justiție, drepturile omului, ecologie și clima”, a declarat ministrul suedez.
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va găzdui, în perioada 27 - 28 aprilie, vizita miniștrilor de externe din cadrul formatului NB8: Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia.
Reuniți la Chișinău, miniștrii NB8 au adoptat și o declarație în care își reafirmă sprijinul deplin pentru R.Moldova.
„Moldova poate conta pe sprijinul deplin al țărilor nordice și baltice. Suntem hotărâți să contribuim la stabilitatea, securitatea și prosperitatea Republicii Moldova, un bun exemplu în acest sens fiind Misiunea Civilă UE în Moldova – o misiune de consiliere din cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună, care a fost aprobată în urmă cu doar câteva zile, fortificând astfel relațiile noastre deja foarte bune și promovând locul Moldovei în familie de națiuni europene. Așteptăm cu nerăbdare următorul Summit al Comunității Politice Europene din 1 iunie, care va face orașul Chișinăul centrul politic al Europei în acea zi”, se arată în declarația miniștrilor de externe ai statelor NB8.