Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Coreea acreditat în Republica Moldova, Lee Yang-goo, cu reşedinţa la Kiev. Premierul a menţionat oportunităţile de investiţie în ţara noastră atât pe dimensiunea agricolă, Republica Coreea fiind una dintre pieţele ţintă pe continentul asiatic pentru sectorul vitivinicol din Republica Moldova, cât şi pe domeniul IT, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului R. Moldova.

Părţile au discutat acţiunile prioritare în contextul celebrării aniversării a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice moldo-coreene. În context, oficialii şi-au exprimat disponibilitatea pentru consolidarea dialogului politic, precum şi avansarea colaborării pe segmentul comercial-economic, agricultură, tehnologii informaţionale şi buna guvernare.

Prim-ministrul a apreciat răspunsul pozitiv al părţii coreene privind schimbarea ambasadei Republicii Moldova, acreditate pentru Republica Coreea, de la Beijing la Tokyo şi a transmis un mesaj de felicitare în adresa omologului său coreean, Lee Nak-yeon, pentru alegerea în funcţia de Prim-ministru al Republicii Coreea la 31 mai curent.

Oficialii au mai discutat despre posibilitatea atragerii investiţiilor reciproce şi dinamizarea raporturilor comercial-economice. Astfel, Premierul a menţionat  oportunităţile de investiţie în ţara noastră atât pe dimensiunea agricolă, Republica Coreea fiind una dintre pieţele ţintă pe continentul asiatic pentru sectorul vitivinicol din Republica Moldova, cât şi pe domeniul IT.

„Vreau să vă atrag atenţie asupra legii cu privire la Parcurile IT virtuale, care oferă o posibilitate enormă pentru investitori. Avem o infrastructură excelentă pentru a putea deservi companiile locale, dar şi cele internaţionale. Avem un regim fiscal special şi convenabil, iar virtualitatea parcurilor permite administrarea acestora de la distanţă”, a spus Pavel Filip.

În acelaşi timp, Prim-ministrul a remarcat contribuţia părţii coreene în elaborarea strategiei „Moldova Digitală 2020”, reiterând disponibilitatea preluării experienţei coreene pe dimensiunea securităţii cibernetice.

Vorbind despre dimensiunea relaţiei bilaterale, Premierul a reiterat condamnarea lansărilor de rachete efectuate de Republica Populară Democrată Coreeană, care constituie o violare a multiplelor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU: „Republica Moldova împărtăşeşte plenar preocupările profunde ale Guvernului Republicii Coreea şi a comunităţii internaţionale faţă de aceste acţiuni cu efect destabilizator asupra situaţiei de securitate din peninsula coreeană”.

La rândul său, Ambasadorul Lee Yang-goo a mulţumit repetat Guvernului Republicii Moldova pentru sprijinul părţii coreene în problematica din peninsula coreeană. Totodată, diplomatul s-a referit la posibilităţile de dezvoltare a cooperării comercial-economică: Vreau să remarc contribuţia utilă şi valoroasă pe care a reuşit să o realizeze Guvernul Republicii Moldova în dezvoltarea Zonelor Economice Libere. Aceste reuşite pentru economia ţării sunt completate de potenţialul resurselor umane, dar şi de o dezvoltare dinamică a sectorului IT”.

Ambasadorul Republicii Coreea a lansat o invitaţie Premierului şi producătorilor agricoli moldoveni la sărbătoarea de strângere a roadei, organizată de o companie coreeană de producere a seminţelor de ceapă, activă pe piaţa moldovenească mai bine de 5 ani. Cu ocazia evenimentului din 26 iunie, Preşedintele Grupului Agricol din Republica Coreea va întreprinde o vizită în Republica Moldova.

La final, părţile au reiterat deschiderea reciprocă, pledând pentru impulsionarea relaţiilor bilaterale moldo-coreene.